Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u srijedu sastankom sa čelnicom tvrtke ‘Hewlett Packard’ Meg Whittman završio posjet Silicijskoj dolini rekavši da su u razgovorima željeli dobiti što više njihovih znanja i iskustva kako bi državu vodili učinkovitije i da bi ih privukli na ulaganja.
‘Promjene koje se ovdje događaju su one koje će obilježiti svijet u idućih 15 ili 20 godina i svi ovdje pokušavaju doći i napraviti posao’, rekao je Milanović. Dodao je kako se sastao sa ljudima s kojima je čast i imperativ dobiti sat njihovog vremena. Premijer Milanović potvrdno je odgovorio na upit hoće li tih sat vremena donijeti i neke konkretne poslove u Hrvatsku.

‘Država se kreće u tom pravcu. Ono što smo mi već konkretno napravili u našoj zemlji projektom e-Građani, fiskalizacijom koja je napravljena našom pameću i koja se sad prodaje po Srednjoj Europi i Balkanu te centralnim obračunom plaća su sve stvari koje mi imamo, a mnoge države nemaju’, kazao je. Naveo je i da nas je kreativna nužda natjerala da u nekim stvarima budemo brzi i dobri te da danas Hrvatska, što se tiče informatizacije javnog sektora, spada među bolje države u Europi. ‘Upravo izvoz informatičkog znanja iz Hrvatske raste’ rekao je Milanović.

Na kraju boravka u Kaliforniji premijer Milanović i izaslanstvo posjetili su garažu u kojoj je nastala tvrtka ‘Hewlett Packard’ i koja se smatra rodnim mjestom Silicijske doline. Njihov uspjeh naveo je Milanovića da kaže kako je to dobra lekcija kako se ništa ne može preko noći.

‘Ova kriza koju smo naslijedili i koja će sada vjerojatno prestati vrlo brzo signal je za potpuno novu orijentaciju Hrvatske koja se mora riješiti rasipničkih navika’, naglasio je premijer koji sutra putuje u New York gdje će se u petak sastati sa čelnicima tvrtke IBM.

Datum objave: 02.10.2014.