Predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u četvrtak kako je oslobađanje Kupresa u zapadnoj Bosni na današnji dan 1994. bio početak kraja agresije i drugih vojnih operacija kojim je oslobođena Hrvatska i zaustavljen rat u BiH, te je najavio nastavak potpore Hrvatima kako bi ostvarili punu jednakopravnost u BiH.

Svečanost je počela svetom misom za poginule branitelje, a nastavila se pred spomenikom braniteljima. Sudjelovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se obratio prisutnima.

“Drage Kupreške i Kuprešaci, hrvatski vitezovi, zapovjednici, branitelji, vojnici, visoki uzvanici, Hrvatice i Hrvati. Sretan Dan oslobođenja.-Veliki dan ne samo za Kupres nego i za sve one koji nisu s Kupresa, a koji su sa strepnjom i velikim očekivanjima dočekali vijest o oslobođenju Kupresa. Operacije u ratu su bile kratke jer nije bilo puno streljiva. A da bi bile i kratke i uspješne nije dovoljna samo hrabrost koja je nesporna. Potrebna je pamet, inteligencija i ratno lukavstvo. Ovo je bio početak kraja agresije u BiH na BiH, ovo je bio početak Oluje i slavnih akcija koje su uslijedile iza nje”, rekao je Milanović.

“Vi ste omogućili da taj rat završi. Da hrvatska kopnena vojska, artiljerija, pješaštvo, natjera protivnika na predaju, a ne NATO-ovi bombarderi. Jer bombarderi nikada ne dobivaju rat. Ni ovaj rat u Ukrajini”, rekao je Milanović te podsjetio na Daytonski sporazum koji je nakon toga uslijedio. Uz suglasnost i pristanak svoju oko stola: Sarajevo koje je tada predstavljao Alija Izetbegović koji je sklopio skliski sporazum s Franjom Tuđmanom i druga strana, politički Zagreb, Franjo Tuđman koji je predstavljao Hrvate. Isto vrijedi i za ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Taj dogovor pod pokroviteljstvom SAD-a je osnova vaše slobode i dobrog osjećaja života u BiH, koju opet ističem kao prijateljsku državu, u kojoj živi hrvatski narod, ali narod čija se prava ljušte i dobro je da se izašlo na izbore”, rekao je Milanović.

Komentirao je izborni zakon u BiH koji se još nije promijenio, unatoč izmjenama. “Za to će vam trebati pomoć hrvatske države i s tim ću završiti. Jako je dobro da je pitanjem položaja i statusa Hrvata u BiH disonantnost tonova u Hrvatskoj prestala – svi se slažemo što ne valja i svatko tko nam je u tome saveznik u BiH dobro je došao”, rekao je Milanović.

“Bog te pitao što je danas s tim savezništvom i prijateljstvom, kao da ga nikada nije bilo, a trebalo bi ga biti”, dodao je.

Ponovio je već raniju izjavu kako je hrvatski vojnik “a ne NATO bombarderi” doveo do okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nakon operacije Cincar uslijedile su zajedničke vojne operacije hrvatskih snaga koje su činile postrojbe Hrvatske vojske i HVO-a u zapadnoj Bosni. U pitanju su Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez, kada su postrojbe HV-a i HVO-a stigla na 20 kilometara od Banje Luke. 

Milanović je u govoru u Kupresu komentirao i nedavne izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt ocjenjujući kako njima nije uklonjeno preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH.

“To je očuvano, a prikazuje se kao milenijska usluga. To nije točno. E, za to će vam trebati pomoć hrvatske države”, rekao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u Izborni zakon i ustav entiteta Federacije BiH spriječio mogućnost da bošnjačke stranke izaberu presudan broj izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda, čime bi mogle njihove najveće stranke izbaciti iz vlasti. No, ponovno je glasovima dominantno bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva po četvrti put izabran Željko Komšić, prenosi direktno.hr.

Milanović je dodao kako Hrvatska može ispraviti i tu prijevaru Hrvata u BiH koristeći instrumente članstva u EU i NATO savezu.


Autor: CroExpress Datum objave: 04.11.2022.