Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Vlade Zoran Milanović popodne se u Drnju u Koprivničko-križevačkoj županiji sastao s kriznim stožerom, obišao poplavljena područja u toj općini, pohvalio građane na dobroj organizaciji u obrani od poplave te rekao kako je u ovoj poplavi nemoguće očekivati pomoć države.
Mještanima najpogođenije Dravske ulice u Drnju premijer je rekao kako je nemoguće očekivati da će država u ovom slučaju kao u Gunji i susjednim mjestima nadoknađivati štetu.

‘Gunja, Rajevo Selo i taj dio Posavine su iznimke. Tamo se raspao nasip, i za to držim odgovornim državu i Hrvatske vode. Bila je to dakle politička odluka zbog odgovornosti. Zna se inače što vlade nadoknađuju, a što osiguravaju građani i lokalna zajednica’, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako se na sreću nije dogodila tragedija poput one 1972. godine, kada je velik dio Podravine bio pod vodom.

Dodao je kako u zaštiti stanovništva mnogo može učiniti i lokalna uprava jer se, kako je rekao, ‘ne može baš u svim područjima graditi i živjeti’.

‘Ovdje na sreću nije puknuo nasip kao u Gunji pa nije bilo veće tragedije, pa stoga ni država nije morala intervenirati’, rekao je Predsjednik Vlade i pohvalio građane i njihovu organizaciju te posebice vatrogasce koji su u tim krajevima dobro organizirani.

‘Nažalost, u nekim slučajevima priroda je jača i protiv nje se ne može, ali se može doskočiti na način kako su to napravili ovdje u Drnju i okolici’, ocijenio je.

Ovdje nisu problem Hrvatske vode. Problem je što ovdje kasne neki projekti zbog otkupa zemljišta, rekao je premijer i dodao kako s tim u vezi može pomoći lokalna uprava.

‘Ljudi dugo pregovaraju s Hrvatskim vodama oko parcela i traže dosta novca jer i oni štite svoje’, ocijenio je.

Na pitanje je li istina da je Vlada odbila pomoć NATO-saveza u poplavama u Posavini koju je u lipnju ponudila Kolinda Grabar-Kitarović, premijer je odgovorio kako nema govora o tome te da je to očito dio kampanje.

Predsjednik Vlade u Drnje je doletio helikopterom, kojim je nakon toga odletio u Sisak, gdje će biti na sastanku kriznog stožera.

Premijer je novinarima odgovorio i na pitanje je li Vlada odustala od ‘spin-offova’ u javnom sektoru jer tako traži HNS, kako su danas naveli neki mediji. Milanović je odgovorio kako Vlada nije odustala od uvođenja reda u državu.

‘Tu vodimo računa da budu pošteđeni oni koji su najslabiji, pa makar i zaposleni. Radi se o ljudima koji manje zarađuju – to su kuharice, spremačice, čistačice… i o njima ćemo voditi brigu. Nismo popustili zahtjevima HNS-a, pa oni su liberalnija stranka od nas pa se zato i zalažu više od SDP-a’, rekao je predsjednik Vlade.

Datum objave: 16.09.2014.