Četvrt stoljeća Županije Posavske, naziv je monografije koja je u četvrtak, 22. srpnja predstavljena u dvorani hotela Navis u Orašju pred predstavnicima javnih institucija i gostima među kojima su bili predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, Federaciji, županijama i općinama, braniteljskih udruga, vjerskih institucija, gospodarstvenici, te visoki uzvanici iz Republike Hrvatske.

O monografiji su govorili sveučilišni profesor i povjesničar dr. Krešimir Bušić kao i autor monografije, povjesničar Luka Jakopčić.-Želio sam naglasiti povijesne značajke ovoga herojskog kraja ali zapravo pokazati kako ŽP i danas ima snagu, resurse i potencijale. U kontekstu EU, prekogranične suradnje i mogućnosti projektnog financiranja, suprotno uvriježenom mišljenju, današnje okolnosti su naklonjene i mogu biti generator preporoda Županije Posavske, što je i poruka ove knjige, naglasio je autor Jakopčić.

Od 1996. godine ŽP je imala devet predsjednika Skupštine, a na predstavljanju knjige nazočne je pozdravio aktualni predsjednik Blaž Župarić koji je istaknuo kako je ova županija prošla teška i izazovna vremena, i uvijek se posavski čovjek preko svoga identiteta uspijevao podići kao ptica fenix. –Zbog svog poštenja, marljivosti i rada, odlazio je sa svojih ognjišta i vraćao se, kako je zorno prikazano i kroz ovu monografiju. Jedna smo od 10 županija, najmanja, ali sigurno ništa manje vrijedna, što više, znatno vrjednija od područja koje pokriva. Monografija je oslikala najvažnije vrijednosti i opisala područja života i rada posavljaka kroz stoljeća i može biti putokaz mlađim generacijama, kazao je Župarić.

U svoje izlaganju kao domaćin promocije predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić kazao je kako je ideja bila napraviti kratku priču o ŽP u povodu njenih 25 godina i smatra kako su uspjeli napraviti i više kroz činjenicu da su dali dodatni doprinos u očuvanju povijesne činjenice o prostoru, kao i doprinos očuvanju svih vrijednosti i specifičnosti.-Izazovi i problemi kroz koje se ovdje stoljećima prolazilo značajno su odredili naš identitet. Posavski identitet, koji respektira snagu prirode i moć zajedništva, prihvaća suživot s drugim i drugačijim, prašta ali ne zaboravlja, te uvijek s dovoljno energije i optimizma vjeruje i ulaže u budućnost ovog pitomog kraja i poštenih ljudi u njemu. Naravno, svjesni smo da put kojim idemo, kao i onaj kojim smo išli, nije bez krivina i uskih grla. Bilo je padova, i bit će ih, to je neizbježno. Međutim, iz takvih je situacija važno izvući pouke, izaći pametniji i snažniji. Dobrim dijelom i s ovom namjerom, nastala je knjiga koja je pred vama. Da istraži i analitički razmotri teme koje su obilježile našu prošlost, ali ujedno čine i podlogu naše sutrašnjice. Da čitatelju, bio on istraživač, turist, ulagač, entuzijast, ili naprosto posavljak 21. stoljeća, na pristupačan i suvremen način predstavi naša kulturno-povijesna bogatstva i gospodarske potencijale. Proširiti njen dobar glas svijetom, najmanje je što možemo pokloniti našoj Županiji za njenih prvih četvrt stoljeća postojanja, kazao je predsjednik Topić te naglasio, dužni smo i narednih 25 godina voditi brigu o županiji i sa svoje strane maksimalno doprinijeti da buduće monografije budu još potpunije i sadržajnije. Zahvaljujem braniteljima koji su izgradili naše temelje, a također i Vladi RH kroz pomoć u obrani, te izgradnji i obnovi životno važnih objekata za naše područje, od bolnice, domova zdravlja, škola i drugih projekata, poručio je predsjednik Topić, te najavio kako u budućnosti slijede značajni zajednički projekti kroz prekograničnu suradnju sa susjednim županijama u RH. – Želim posebno zahvaliti dr. Draganu Čoviću koji nam je svih godina držao stranu u svim našim projektima i problemima kad je u pitanju posavski kraj, čija budućnost prvenstveno ovisi o nama.

Državni tajnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas je izrazio zahvalu hrvatskim braniteljima, čelništvu županije, autoru i svima koji su doprinijeli izdanju vrijedne monografije. -Povezivanje RH s Hrvatima u BiH, je interes RH, u čemu svi zajedno sudjeluju, svatko svojim doprinosom, ali u iznimnom zajedništvu, dobroj vjeri i međusobnom uvažavanju.

Knjiga je pisana na više od 200 stranica, na poseban i čitljiv način te podijeljena u sedam cjelina koje su oslikane mnoštvom fotografija, tablica i priloga.

Na predstavljanju monografije je govorio i dr. Draga Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a.

– Ovakvih i sličnih djela treba mnogo više, možda i tisuće stranica monografske građe da bi opisali sve ono što se napravilo u proteklih 25 godina da bi mogli poručiti mladim generacijama kojih danas ima diljem svijeta, što jesmo, kakvi smo i kako izgleda ovaj, zemljopisno mali prostor, naša Posavina. Nakon rata prvi put sam ovdje došao skelom, a danas imamo takvu mrežnu infrastrukturu, koju nema nitko prema Europskoj uniji. U tri male općine imamo tri prometnice preko Save, oraški, šamački koji se veže s Domaljevcem, kao i svilajski, odnosno odžački most, koji još nije stavljen u funkciju i koji tek treba kazati koliko ćemo biti pravi domaćini i otvorena vrata kad netko iz svijeta dolazi koridorom Vc u ovaj dio svijeta. Vama u Posavini poručujem da izdržite, jer ni jedan novi projekt budućnosti BiH i hrvatskog naroda u BiH, neće biti razmatran, a da u njemu nije u strateškom smislu u potpunosti ugrađena i Posavina koja je samoodrživa, kazao je dr. Čović i istaknuo imamo mnoštvo mramornih gromada koje svjedoče o žrtvama hrvatskog naroda da bi mi danas govorili da je BiH naša Domovina i da imamo ovako definiranu RH. Ne bi bilo RH da nije bilo branitelja Posavine, nit bi bilo Posavine da nije bilo RH. Da nije bilo naših hrabrih branitelja, mi danas ne bi bili u prilici govoriti da imamo svoju Županiju Posavsku i poslije Daytona, poručio je dr. Čović na promociji u Orašju.

Predstavljanje monografije pratili su uz navedene i Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, Ivo Vincetić dopredsjednik HDZ BiH, predstavnici državne i federalne razine vlasti Mijo Matanović, Marijan Klaić i Ilija Ilić, dr. Perica Jelečević, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnici Marijan Oršolić i Stjepan Piljić, dopredsjednik RS Josip Jerković i Davor Čordaš, izaslanik u Vijeću naroda RS-a.

Promociji su svečani ton svojom glazbom dale i sestre Magdalena i Mateja Mišković.


Izvor: zupanijaposavska.ba


Autor: CroExpress Datum objave: 23.07.2021.