Milorad Dodik i čelnici nekoliko drugih stranaka koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj, sastali su se u Sarajevu s američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i ravnateljicom pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorts, posrednicima koji trebaju pomoći BiH da izađe iz pat pozicije.


Njih dvoje su ranije danas upozorili da se odmah mora spriječiti eskalacija političke krize u BiH tako što će dužnosnici iz reda bosanskih Srba prestati blokirati donošenje odluka u tijelima državne vlasti. Ta blokada traje od kolovoza pošto je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kao nijekanje ratnih zločina potvrđenih sudskim presudama sankcionira kao kazneno djelo.

Na Dodikov poticaj parlament RS izglasao je da če blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok taj zakon ne bude povučen.

Dodik je danas ponovio da od tog uvjeta ne odustaje bez obzira na pozive Palmera i Eichhorst. Najavio je spremnost na neku vrstu kompromisa tako što bi se donio novi zakon kojim bi se kažnjavao svatko tko bi nekome pripisao kolektivnu krivnju za ratne zločine, odnosno genocid.

U tom bi slučaju, naznačio je Dodik, dužnosnici iz RS mogli bi prekinuti blokade.

Palmer i Eichhorst za vikend planiraju u Neumu okupiti čelnike važnijih političkih stranaka kako bi s njima pokušali finalizirati pregovore o izmjenama izbornog zakona, no Dodik je najavio da on tamo neće ići.

– Vlada u RS-u suglasit će se sa svakim dogovorom pod uvjetom da se od njih ne traži prihvaćanje modela neizravnog biranja srpskog člana Predsjedništva BiH – najavio je.

Stranke HNS-a BiH za izbor legitimnih predstavnika u izbornoj reformi


Tri stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH pozvale su vodeće hrvatske pregovarače o izbornim reformama da ustraju na očuvanju legitimnog političkog predstavljanja i usprotive se brisanju konstitutivnih naroda iz Ustava BiH.

– Stav je da hrvatski pregovarači, sukladno zaključcima HNS-a, inzistiraju da se osigura izbor legalnog člana Predsjedništva BiH, da u izbornoj reformi Domovi naroda zadrže sadašnju ulogu bez revidiranja njihovih ovlasti te da se ne dopusti brisanje nacionalnih oznaka iz Ustava BiH i u izbornoj reformi – navode u zajedničkom priopćenju tri stranke.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i predsjednik HSS-a Mario Karamatić objavili su zajedničko priopćenje na dan kada su uz posredovanje posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i ravnateljice pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorts počeli su u Sarajevu presudni pregovori kako bi se spriječila eskalacija političke krize u BiH.

Hrvatske stranke inzistiraju na tome da se prestane s praksom preglasavanja pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva. U tri navrata na tu je poziciju glasovima dominantno Bošnjaka biran Željko Komšić.

Jedan od prijedloga da se osigura svim građanima mogućnost biranja u državno Predsjedništvo je i brisanje nacionalne odrednice iz Ustava BiH, a čemu se stranke HNS-a oštro protive. Međutim, stranke HNS-a ponudile su mogućnost da uz hrvatskog, srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva svoga predstavnika mogu imati i građani koji se tako ne izjašnjavaju.

Hrvatske strane protive se i zahtjevima bošnjačke strane da se oslabi uloga gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda bez čije bi uloge, procjenjuje to i bivši hrvatski član BiH Predsjedništva Krešimir Zubak, Hrvati bili pretvoreni u manjinu.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 26.01.2022.