Tijekom svog boravka u Pittsburghu, ministar je posjetio i Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu te Centar Hillman za istraživanje raka.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u četvrtak, sastanak s predstavnicima i članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska bratska zajednica najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u. Od prvih dana osnutka pa sve do danas, odigrala je veliku ulogu među Hrvatima zaposlenim poglavito u rudarskoj industriji i proizvodnji čelika. Posvećena je očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta te pomaganju Domovini, a ove godine slavi 127. obljetnicu svog osnutka.

Predstavnici i članovi Hrvatske bratske zajednice izvijestili su o svojim aktivnostima, dok se ministar osvrnuo na snažan doprinos Hrvatske bratske zajednice u očuvanju hrvatskog identiteta i stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

“Hrvatska bratska zajednica, najstarija je hrvatska udruga dijaspore, koja danas kao i tijekom svojih 127 godina postojanja, predano radi na promicanju hrvatskog identiteta i Hrvatske, čuvajući i povezujući zajednicu Hrvata koje je život odveo u daleke krajeve svijeta“, rekao je ministar i dodao da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu i snažiti suradnju.

Također, ministar je zahvalio na pomoći koju su Hrvati iz Sjedinjenih Američkih Država donirali za područja pogođena potresom.

Vaša je uloga bila nezamjenjiva tijekom Domovinskog rata i tijekom borbe za međunarodno priznanje Hrvatske. To se ponovno potvrdilo nakon razornih potresa, koji su pogodili Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju“, rekao je ministar i dodao da se hrvatsko jedinstvo i solidarnost više puta dokazalo u najtežim vremenima.

Tijekom svog boravka u Pittsburghu, ministar je posjetio i Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu te Centar Hillman za istraživanje raka, navodi MVEP.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 24.09.2021.