Ministar obrane Mario Banožić je nakon sastanka saborskog Odbora za obranu u petak izjavio da se građani mogu osjećati sigurnima, a vezano uz pad besposadne letjelice da su poduzete mjere kako bi se prikupili podaci te će nakon toga biti jasnija ruta njezina kretanja.

Za sada imamo rutu od trenutka kada se letjelica pojavila na radarskom sustavu Rumunjske i možemo tvrditi da je došla s područja Ukrajine, a ostaje pitanje dubine prostora odakle je lansirana i “tko je bio u tom trenutku u Ukrajini”.

Razgovarali smo i s ukrajinskim ministrom obrane koji nam je dao određena saznanja, a tako će biti i dalje, tehničku dokumentaciju besposadne letjelice Tupoljev 141 koja ima određene učinjene modifikacija te smo u svjetlu toga promatrali aviobombu kako bismo jasno definirali je li riječ o pogrešci, namjeri ili o nekom trećem mogućem scenariju.

Ti svi podaci su bitni za nas, i isto tako za sve članice NATO-a, rekao je Banožić i dodao kako nakon toga četvrtka niti jedan obrambeni sustav bilo koje zemlje članice više nije na istoj razini pripremljenosti i isto tako uočavanja u radarskom sustavu. 

Moje najave nisu bile brzoplete  

“Ne znam tko je informirao glavnog tajnika Stoltenberga, no nakon njegove izjave da letjelica nije bila naoružana upoznali samo ga s pojedinostima istrage i promijenio je mišljenje, kao i njegova zamjenika te kolege u Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Ukrajini”, dodao je.

“To nije bilo baš tako bezazleno kako su neki vojni analitičari tumačili u javnosti”, rekao je Banožić.

Dodao je kako su svi u sustavu dobili jasne informacije. “No, vidjeli smo i u našem sustavu informiranja da se uključuju akteri koji nisu bili na samom događaju niti su upoznati  sa rezultatima istrage, ali daju svoje mišljenje i dolazi do konfuzije u medijskom prostoru”, rekao je podsjećajući kako je jutro nakon pada letjelice održan koordinacijski sastanak Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem su bile sve sastavnice domovinske sigurnosti i svatko je dobio zadatak za određenu komunikaciju.

Banožić je odbacio tvrdnje da su njegove najave objave rezultata istrage “bile brzoplete” budući da je najavio da će biti objavljeni kada istraga bude završena, a u međuvremenu su izašli s nekim materijalnim dokazima iz istrage. 

“Svaki puta kada s nečim izađemo u javnost, iza toga imamo podlogu“, dodao je.

Upitan može li se reći da nije bilo namjere da letjelica padne na Zagreb, Banožić je odgovorio kako će se  o tome moći više reći nakon analize podataka flight recordera i uspredbe s informacijama radarskog sustava.

Na upit može li se dogoditi da se nikada ne sazna tko je ispalio letjelicu, odgovorio je kako se nada da se to neće dogoditi i da “na slučaju rade istražitelji visoke razine znanja i vještine” te vjeruje da će se utvrditi lokacija.  

Potvrdio je da će se, vezano uz sustave protuzračne obrane, razgovarati s Amerikancima i drugima napominjući da se nakon pada letjelice “definitivno mora rješavati najhitnije”.

Situaciju nastojimo držati sigurnom u suradnji sa saveznicima i istodobno rješavati sustave, poručio je Banožić dodavši da će tražiti najpovoljnije opcije za Hrvatsku, kao i su slučaju nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Obrambeni štit koji je podignut je jamstvo i pokazuje da moramo imati odgovor na takve događaje i da to nije PR, ustvrdio je Banožić.

Kuzmanić: Neka se Banožić prestane baviti manekenstvom i prihvati konstruktivnu kritiku

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da je zadovoljan dobivenim informacija o dronu istaknuvši da građani mogu biti mirni.

“Riječ je o incidentu koji se dogodio i koji se ne smije ponoviti“, poručio je.

Član Odbora Matko Kuzmanić  (Socijaldemokrati), koji je sjednicu napustio ranije , ocijenio je kako je ministar Banožić još jednom pokazao da nije dostojan funkcije koju obnaša, te da ne zna podnijeti konstruktivnu kritiku.

“Ponašanje ministra je nezrelo, on se mora prestati baviti manekenstvom i baviti se više politikom, odnosno poslom za koji je plaćen”, izjavio je Kuzmanić otkrivši da je na sjednici bilo i disonantnih tonova.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 18.03.2022.