”Kad cijeli proces bude završen, diplome izdane od strane Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Hrvatskoj, a samim time i u Europskoj uniji”, rekao je Fuchs.

”Uskoro krećemo u proces kompletnog akreditiranja Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje, a kad cijeli proces bude završen, diplome izdane od strane Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Hrvatskoj, a samim time i u Europskoj uniji”, poručio je na sastanku u Mostaru ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs. On je dodao da će druge institucije, koje nisu akreditirane, morati prolaziti put priznavanja, odnosno verifikacije, prenosi bljesak.info.

”Potpuno akreditiranje je jedan složen proces. Tu se nakon provedenog audita moraju ispraviti neki segmenti, od funkcioniranja, kako administrativnog, tako i akademskog djelovanja, ali siguran sam da će proces ići u dobrom smjeru i relativno brzo”, dodao je.

Fuchs je ovo poručio nakon sastanka koji je održao s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH Draganom Čovićem, koji je također naglasio kako je obrazovanje jedan od važnijih segmenata u provođenju politike HDZ-a BiH. ”U tom pogledu bit će organiziran i skup u Neumu čiji će naglasak ove godine biti visoko obrazovanje i znanost, a svakako da će naše Sveučilište nastaviti suradnju s resornim ministarstvom u Vladi RH”, rekao je Čović.

On je poručio kako će snažno podržati proces akreditacije kako bi diplome bile automatski priznate u Hrvatskoj i Europskoj uniji. ”To je jedan veliki proces za Sveučilište i ja sam siguran da će cijeli proces teći glatko i bez problema”, dodao je. Fuchs je također dodao kako je visoko obrazovanje dobilo veliku priliku kada je BiH dobila kandidatski status za EU.

”Sveučilište ima jedinstvenu priliku dobivanjem statusa kandidata za EU Bosne i Hercegovine da povuče značajnija sredstva iz fondova koji su na raspolaganju, a to znači da se čitav sustav Sveučilišta dodatno može unaprijediti i ući u alijanse europskih sveučilišta, što je danas trend u cijeloj EU”, zaključio je Fuchs.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.01.2023.