Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Radovan Fuchs, zajedno sa suradnicima, posjetio Hrvatski dom – Maticu u Subotici, koji je sjedište profesionalnih institucija Hrvata u Srbiji, uključujući Hrvatsko nacionalno vijeće, NIU ‘Hrvatska riječ’ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ministar Fuchs sudjelovao je u svečanom obilježavanju i blagoslovu početka radova na izgradnji vrtića ‘Anđeli čuvari’ u Tavankutu. Ovaj vrtić dio je većeg projekta koji obuhvaća obnovu, rekonstrukciju i opremanje vrtića ‘Marija Petković – Sunčica’ i ‘Marija Petković – Biser’ u Subotici.

Tijekom sastanka, razmatrane su i druge važne teme koje se tiču unaprjeđenja obrazovanja Hrvata u Srbiji, uključujući osiguravanje stipendija i domova za studente, te razvoj Hrvatskog školskog centra u Subotici. Ministar Fuchs istaknuo je važnost projekata koji podržavaju obrazovanje djece u vrtićkoj dobi te naglasio kako su takvi projekti od iznimne važnosti za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

‘Vlada Republike Hrvatske ima razumijevanja, želju i volju pomagati Hrvate u Srbiji i to prepoznaje kao jedan od ključnih elemenata svoje politike. To će se, kako je i premijer Plenković više puta ponavljao, nastaviti i intenzivirati. Vidim pomake od prije više godina, broj učenika koji pohađaju hrvatsku nastavu raste. Rješavali smo i rješavat ćemo i dalje otvorena pitanja koja se tiču obrazovanja. Mi u Hrvatskoj smo, ne samo za srpsku nego i sve druge nacionalne manjine, a imamo ih osam, učinili vrhunske napore da razina prava koja u obrazovanju uživaju bude primjer ostalim zemljama, čak i članicama EU. Mi želimo isti takav odnos vlasti u Srbiji prema hrvatskoj nacionalnoj manjini’, kazao je ministar Fuchs.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić, istaknula je važnost podrške Vlade Hrvatske za kapitalne projekte Hrvata u Srbiji i naglasila kako će tri nova vrtića biti ključna za rast i razvoj hrvatske zajednice u regiji.

Predsjednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom Hrvatske te najavio daljnji razvoj institucionalne izgradnje hrvatske zajednice, posebno u području obrazovanja.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.10.2023.