MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o mladiću s kutinskog područja.

“Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima”, izvijestio je MUP.

Prije zločina 22-godišnjak je navodno na svom facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je “dosta prevara” i “gaženja ljudskih vrijednosti”.

Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca, najavio preispitivanje načina osiguravanja Trga te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Policija i DORH poduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, rekao je premijer.

Božinović je kazao da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Božinović je izjavio da je u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv Marka.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 12.10.2020.