Autor: CroExpress
Naš sugovornik jedan je od mnogih mladih ljudi koji su iz Hrvatske otišli nezadovoljni situacijom u zemlji. Nakon što je završio Fakultet strojarstva i brodogradnje, radio je poslove kojima nije bio zadovoljan. Kako kaže, na njima su komotno mogli raditi i srednjoškolci. Nije bilo potrebe za znanjem koje je usvojio na fakultetu. Iako je živio dobro za hrvatske prilike, s dobrim primanjima i bez kredita, osjećao se kao da ne pripada u Hrvatsku. 
‘Osjećao sam da mogu više od glupih tablica u Excelu. Da mogu vidjeti svijet i upoznati druge kulture i običaje’.
Jedne godine turistički je otišao u Berlin. Grad mu se odmah svidio. Nakon povratka u Hrvatsku počeo je kovati ‘pakleni plan’. Počeo je smišljati način kako da se vrati – ovaj put za stalno. 
‘Jednog dana plan sam iznio ženi. Situacija je u tom trenutku bila dobra, ali nije bilo perspektive. Posao sam mogao izgubiti za koji mjesec, ženina struka ne postoji u Hrvatskoj. Oboje smo bili otvoreni za nešto novo. Pristala je, iako joj plan nije bio jasan.’
Uz ženinu podršku bilo mu je lakše prihvatiti osudu obitelji i okoline. Rijetki su stali uz njih. Tada je počeo s provođenjem svog plana. U banci je digao nenamjenski kredit. Kad je novac sjeo na račun, pozvao je šefa na kavu i dao otkaz. 
>>> Što hrvatskim emigrantima najviše nedostaje u tuđini?
‘Njemu ništa nije bilo jasno. Pa neki dan je potpisivao papire za kredit!’
Rezervirao je stan, školu i kupio kartu. Jednosmjernu.
‘Tri mjeseca u Berlinu su prošla u učenju jezika. Dan i noć, samo jezik.’
No, kako nije imao posao, bio se prisiljen vratiti u Hrvatsku i pronaći ga iz domovine. U dva mjeseca prijavio se na 60 poslova, bio na četiri razgovora u Njemačkoj i dobio dvije ponude. Jednu je prihvatio. Riješio je vizu i otišao.
‘Radio sam u mnogo gradova, skupio dosta iskustva i nakon dvije godine promijenio tvrtku. Samo zbog financija, što se posla tiče nisam bio nezadovoljan.’
Sada mu je, kaže, super.
‘I Njemačka ima svojih mana, ali to nije ništa u usporedbi s Hrvatskom. Mislim da se nikad nećemo vratiti. Možda u mirovinu…Iako sada plaćamo stan i imamo kredit za auto, živimo barem duplo bolje nego prije’, zaključuje naš dipl.ing. strojarstva.

Datum objave: 14.08.2014.