U Eisenachu su neonacisti pokušavali uvesti “nacističku četvrt” te organizirali patrole tijekom kojih su napadani pripadnici ljevičarske scene.

Njemački istražni organi u srijedu su pretresli preko 60 objekata diljem Njemačke koji su povezani s neonacističkom scenom a pritom su uhićene četiri osobe.

“Pretres je izvršen u objektima u jedanaest saveznih pokrajina a pritom su uhićene četiri osobe, tri u Eisenachu u Tirinškoj i jedna u Rotenburgu u Hessenu“, priopćilo je državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Uhićeni pripadaju vodstvu radikalno desničarske grupe “Knockout 51” koja se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Unutar ova grupe se “pod krinkom treninga borilačkih vještina” okupljaju mladi okrenuti nacionalsocijalističkoj ideologiji.

U Eisenachu je grupa pokušavala uvesti “nacističku četvrt” te je organizirala patrole tijekom kojih su napadani pripadnici ljevičarske scene.

Ostali pretresi su povezani s nekoliko drugih desno ekstremnih grupacija među kojima je i zabranjena “Combat 18”, “Sonderkommando 1418” te “Atomwaffen Division Deutschland”.

Cilj ovih grupa je, kako se navodi u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva, “okupiti pobornike s ciljem pripremanja terorističkih napada u sklopu rasnog rata kao i uništavanje demokratskih sustava”.

U akciji je sudjelovalo preko 800 policajaca a u istragu je bila uključena i vojna obavještajna služba.

Prema posljednjim statistikama za 2020. broj kaznenih djela s desno-ekstremnom pozadinom je u porastu. 2020. je zabilježeno 23.604 takvih djela što je porast od 5,65 posto u usporedbi s 2019.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 06.04.2022.