Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ponovno traži naplatu ratne odštete od Srbije za počinjene ratne zločine i štetu, na što Hrvatska ima pravo slijedom odluke Haaškog suda.

Na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio je da nijednom od premijera nije dobio zadovoljavajući odgovor na taj zahtjev kao ni objašnjenje za nečinjenje.

„Srbija je bila prisiljena osuditi agresiju Rusije na Ukrajinu, ali se još uvijek nije pridružila europskim sankcijama prema Rusiji i svojom nedosljednom politikom ponovno pokazuju svima u Europi kakva je narav njihove politike te da su potencijalna opasnost za Europu i stalni faktor nestabilnosti”, rekao je Mlinarić.

Političke opcije u Srbiji pokazuju nedostatak osude za zločine počinjene u Hrvatskoj

Sve političke opcije u Srbiji pokazuju apsolutni nedostatak osude za zločine koje su počinili prema Hrvatskoj i za takvu politiku lijek može biti samo jedan – plaćanje ratne odštete, poručio je.

Premijera je još jednom pozvao na hitno pokretanje međunarodne tužbe protiv Srbije, istaknuvši da bit tužbe nije novac nego da u povijesti ostane zapisano tko je agresor, a tko žrtva.

Jučerašnji sukob predsjednika i premijera smatra nedoličnim ponašanjem obojice koje Hrvatskoj neće donijeti ništa dobro.

„Takav rječnik ne mogu koristiti dva najviša državna dužnosnika, a trebali bi se brinuti o državi, standardu građana i ratu u Ukrajini. Takvo ponašanje je nedopustivo”, naglasio je. Dodao je kako se ne slaže s generalom Antom Gotovinom niti bi dao milosrđe Josipu Perkovići i Zdravku Mustaču.

U vezi obilježavanja obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac Mlinarić je poručio da “u Jasenovcu nikada nije bio niti će biti jer se naslušao srpskih laži”.

“Miloradu Pupovcu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svima koji rade mit od Jasenovca ne vjerujem ništa i ne pada mi na pamet klanjati im se svake godine, ja to neću napraviti”, rekao je.

Pritom kaže da ne poriče ustaški logor nego govori o 50 godina propagande, zbog koje se “svatko crveni kada se spomene Jasenovac”.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 21.04.2022.