Prema drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine, na području Parka prirode Blidinje, obilježava se “Divin dan” posvećen Divi Grabovčevoj, mladoj ramskoj djevojci i mučenici koja je do smrti ostala odana katoličkoj vjeri.

Na tome poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu ponad Poljā, uz Put spasa koji vodi prema Rami, u nedjelju 4. srpnja okupilo se nekoliko tisuća vjernika, izvještava mrežni portal rama-prozor.info.

Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom uočnicom, koju je predvodio ramski gvardijan fra Andrija Jozić.Na “Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao umirovljeni pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije dr. Pero Sudar.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličale su Etno skupina „Čuvarice“, a Divin pozdrav govorila je Monika Džidžić. Inače, posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve.

Hodočasnici iz BiH i Hrvatske

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara, a bilo je mnogo hodočasnika iz Hrvatske…

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je “prešla” granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Inače, hrvatski puk Rame i Hercegovine već tri stoljeća štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve iz Varvare u Rami (živjela u drugoj polovini 17. stoljeća) koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Naime, Diva se odbila udati se za turskog Tahir-bega Kopčića, što je svojim životom platila i tako zauvijek postala simbol čistoće, mučeništva i katoličanstva.

Hrvatska katolička heroina

Početkom dvadesetog stoljeća arheolog Ćiro Truhelka otvorio je grob i znanstveno potvrdio da u njemu leže kosti mlade krasotice. Tek, međutim, poetskim zapisom književnika Ivana Aralice, kao i likovnom interpretacijom kipara Kuzme Kovačića, Diva Grabovčeva postaje važnom sastavnicom duhovne povijesti Rame.

Svake godine se u Divinu čast služi sveta misa, uvijek prve nedjelje iza Petrovdana, a posjeti je nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele regije.

Heroina Diva Grabovčeva je opjevana u brojnim pjesmama, knjigama  i filmovima, a jedno od najposebnijih i najpoznatijih djela je Opera Diva Grabovčeva, koja je ujedno prva opera na hrvatskom jeziku u BiH, izvijestio je u ponedjeljak 5. srpnja mrežni portal rama-prozor.info.


Autor: CroExpress/HKM Datum objave: 04.07.2022.