Na ovogodišnjem, 31. izdanju Cottbus Film Festivala u raznim će se programskim sekcijama prikazati pet hrvatskih filmova i dvije manjinske koprodukcije, a dva hrvatska projekta bit će predstavljena na koprodukcijskom sajmu i platformi za umrežavanje Connecting Cottbus.

Festival se održava od 2. do 7. studenog u kinodvoranama, a publika će u tri natjecateljska programa imati prilike pogledati 32 filma iz 26 zemalja. Ovogodišnja tema festivala su priče žena i o ženama, pa se na festivalu predstavlja ukupno 61 naslov iz 33 zemalja čije su autorice žene ili čija se priča vrti oko žena. 

Dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić “Zbornica” jedan je od 12 naslova koji se prikazuju u sklopu festivalskog Natjecateljskog programa igranog filma, priopćio je HAVC.

Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, a tamo je osvojio i posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija. “Zbornica” će se hrvatskoj publici prvi put predstavi u studenom na Zagreb Film Festivalu.

U istom natjecateljskom programu prikazuje se i “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste. Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala za treći najbolji film festivala, “Plavi cvijet” je prikazan na nizu europskih festivala. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala.

U programu Spectrum, koji je namijenjen filmovima “koji pričaju priče iznenađujućom svježinom”, prikazuje se naslov “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta te hrvatska manjinska koprodukcija “Poslije zime”, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača, nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske. Film je crnogorski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. 

Komedija Stanislava Tomića “Po tamburi” uvrštena je u sekciju Hits, u sklopu koje se prikazuje i manjinska koprodukcija “Nebesa” Srđana Dragojevića. 

Dugometražni dokumentarni film “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića dio je, pak, tematskog programa FilmWerkStadt, u sklopu kojeg se prikazuju filmovi o tranziciji. Projekcija filma održat će se u staroj gradskoj vijećnici u Cottbusu. 

Osim filmskog programa, u Cottbusu se odvija i poznati koprodukcijski sajam te platforma za umrežavanje Connecting Cottbus. Na njemu će se kroz pitching sekciji cocoPITCH predstaviti projekt iz Hrvatske – “Božice”, autorice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent), koji nastaje u koprodukciji sa Sjevernom Makedonijom (List Production).

Uz to, u sekciji za projekte u razvoju (work in progress), cocoWIP, predstavlja se i projekt hrvatske manjinske koprodukcije, “M” makedonskog redatelja Vardana Tozije. Hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film.

Jedna od nagrada za razvoj projekta u sklopu ovogodišnjeg cocoPITCH-a, u iznosu od 5.000 eura, dodijelit će se i pod pokroviteljstvom HAVC-a, drugu godinu zaredom. Spomenuti iznos namijenjen je za realizaciju i koprodukciju jednog od odabranih projekata s Hrvatskom, a koji će odabrati za to formiran žiri. 

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu.

Popis svih odabranih projekata je ovdje


Foto: connecting-cottbus


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.10.2021.