home
Foto: Bundesarchiv

Foto: Bundesarchiv

HERCEGOVAČKI FRANJEVCI MUČENICI 'Imamo čvrste dokaze da su spašavali Židove'

Na području Hercegovine je za vrijeme rata, a najviše potkraj Drugog svjetskog rata ubijeno 66 franjevaca. Za njih je Crkva pokrenula postupak dokazivanja mučeništva.

Autor: Hina/CroExpress

Nekoliko hercegovačkih franjevaca koje su pripadnici jugoslavenskih komunističkih postrojbi i OZNA-e pobili 1945. u Širokom Brijegu i Mostaru su tijekom Drugog svjetskog rata pomagali u spašavanju Židova čime dodatno zaslužuju poštovanje i proglašenje blaženim, ali i pravednicima među narodima, rečeno je u četvrtak u Širokom Brijegu na obilježavanju 74. godišnjica likvidacije širokobrijeških franjevaca.

Došli smo do čvrstih dokaza da su se fra Leo Petrović, fra Bonicije Rupčić, fra Dominik Mandić i još neki fratri radili na spašavanju Židova i svih drugih koji su u to vrijeme bili u nevolji’, rekao je vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće', fra Miljenko Mića Stojić. Rekao je kako otkrića o pomaganju Židova otvara novo svjetlo na dokazivanje mučeništva franjevaca, ali i ‘otvara vrata da ih država Izrael jednoga dana proglasi pravednicima među narodima’.

Fra Leo Petrović je tijekom Drugog svjetskog rata bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a ubijen je u Mostaru 14. veljače 1945. Fra Dominik Mandić je za vrijeme rata živio u Vatikanu i snažno se protivio zločinima ustaškog režima te je održavao snažne veze s hercegovačkim franjevcima, dok je fra Bonicije Rupčić potajno pomagao spašavanju brojnih civila Srba i Židova te pripadnika Hrvatske seljačke stranke i partizanskih ilegalaca u Mostaru od progona i likvidacija od 1941. do 1943. On je nakon rata služio kaznu zatvora u sarajevskom zatvoru, a umro je u Splitu 1984.

Govoreći na misi u Širokom Brijegu, fra Miljenko Stojić je otkrio kako je je tijekom prošle godine povjerenstvo kojemu je na čelu pronašlo tri od devet tijela franjevaca koji su na današnji dan ubijeni kod samostana u Širokom Brijegu, a neki su i živi spaljeni.

‘Uspjeli smo pronaći još trojicu ubijenih hercegovačkih franjevaca u jednoj jami dosta udaljenoj odavde. Nadam se da ćemo možda već i sljedećeg mjeseca objaviti što se točno dogodilo. Samo mogu reći da je, prema svim saznanjima, jedan vrlo poznati jugokomunist sudjelovao u ubojstvu te trojice franjevaca’, rekao je fra Stojić.

Na području Hercegovine je za vrijeme rata, a najviše potkraj Drugog svjetskog rata ubijeno 66 franjevaca. Za njih je Crkva pokrenula postupak dokazivanja mučeništva.

08.02.2019.

Br. pregleda: 1320

© CroExpress 2020.