home
FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

ZAPLIJENJENO 40 KG ZLATA I SREBRA U VELIKOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U BIH Operacija provedena u 10 gradova širom zemlje, uhićeno 30 osoba

Policijske racije provode se na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Autor: Jutarnji.hr/ CroExpress

Najmanje trideset osoba uhićeno je u srijedu i četvrtak u Bosni i Hercegovini pod sumnjom za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, porezne utaje te krijumčarenje, a policija je u provedenim racijama diljem zamlje od njih zaplijenila i desetke kilograma plemenitih metala, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA), piše Jutarnji.hr.

U policijskom priopćenju stoji kako je operativna akcija, kodnog naziva 'Zlatni karat', provedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Trideset uhićenih osumnjičeno je za niz kaznenih djela, a tereti ih se da su se u suradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, bavili krijumčarenjem i nedopuštenim rasturanjem neocarinjene robe, točnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija, koja je započela u srijedu, traje i dalje, a policijske racije provode se na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine odnosno u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Živinicama, Tešnju, Maglaju, Cazinu, Bihaću, Konjicu i Kladnju.

Do sada je pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz kaznenih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Operativna akcija 'Zlatni karat' rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e.

Tužiteljstvo sve uhićene sumnjiči za kaznena djela organiziranog kriminala, krijumčarenje, organiziranje skupine za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, porezne utaje ili prevare i krivotvorenja znakova za obilježavanje robe.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili kako se istraga u ovom slučaju nastavlja, a istodobno su objavili i kako poduzimaju odvojenu akciju u kojoj je zbog sumnje u zloporabe službenog položaja i ovlasti osumnjičeno šest carinika koji su primali mito kako bi nezakonito umanjivali carinske pristojbe za uvoznu robu.

07.03.2019.

Br. pregleda: 1753

© CroExpress 2020.