home
Foto: Hina

Foto: Hina

'TAMO GDJE NIJE BILO HERCEG-BOSNE I HVO-A Hrvatski narod nije opstao'

Po Čovićevim riječima sada je ključna zadaća hrvatskoga vodstva i hrvatske sastavnice oružanih snaga u normaliziranju odnosa u BiH te približavanju zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović ocijenio je u petak u Kiseljaku kako su se uspostavom Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) prije 27 godina Hrvati uspjeli očuvati u toj zemlji te da danas predvode BiH prema euroatlantskim integracijama, EU i NATO-u.

'Tamo gdje nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne, HVO-a i kasnije Hrvatske republike HB, hrvatski narod nije opstao', rekao je supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dodao je kako su pripadnici HVO-a uspjeli sačuvati Hrvate 'u nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske'.

Po Čovićevim riječima sada je ključna zadaća hrvatskoga vodstva i hrvatske sastavnice oružanih snaga u
normaliziranju odnosa u BiH te približavanju zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

'Svima želimo dati do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost. To nam je svima ključni zadatak i vi nam u tome morate pomoći', rekao je Čović u Kiseljaku obraćajući se postrojenim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

U kiseljačkoj vojarni 'Mato Lučić Maturica' nazočnima se obratio i zapovjednik prve pješačke pukovnije kazavši kako je
HVO ustrojen u trenutku kada se raspao sustav obrane u BiH 1992. 

'Stvaranje HVO-a bila je zaštitna reakcija. Raspadom tadašnjeg sustava utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane. Cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje će
jamčiti prosperitet hrvatskog ali i svih drugih naroda unutar BiH', rekao je pukovnik Martin Pažin.

HVO je utemeljen 8. travnja 1992. kao oružana snaga Hrvata u BiH pred nastupajuću agresiju. Na završetku rata HVO je kontrolirao više od 23 posto teritorija Bosne i Hercegovine.
Postao je dio oružanih snaga Vojske Federacije, a nakon toga i Oružanih snaga BiH nakon integracije srpskih, hrvatskih i bošnjačkih postrojbi u jedinstvene Oružane snage BiH.

06.04.2019.

Br. pregleda: 1746

© CroExpress 2020.