home
Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U NJEMAČKOJ POČINJE SEZONA ŠPAROGA: 6 ključnih stvari koje morate znati ako planirate u branje

Korisni savjeti.

Autor: Z.S.

U Njemačkoj uskoro počinje sezona branja šparoga. Velik broj hrvatskih 'sezonaca' i ove će se godine otputiti na sjever zaraditi koju kunu. Za one koji to planiraju, ali ne znaju ništa o tom poslu, donosimo nekoliko najvažnijih informacija.

#1 Hrvatski mediji će kroz nekoliko dana prenapuhati plaće

Hrvatski mediji prošle godine baratali su cifrom od zarađenih 150 eura dnevno. Oni koji imaju iskustvo s branjem šparoga, odmah su upozorili da je cifra od 150 eura (1150 kn) prenapuhana. Branje šparoga za njemačke je uvjete slabo plaćen posao. Poslovi u poljoprivredi dalje su u procesu prilagodbe minimalnoj satnici, tako da je minimalna satnica i za branje šparoga trenutno 8€ bruto u Zapadnoj, odnosno 7,90€ bruto u Istočnoj Njemačkoj, a ne 8,50€, kao za većinu poslova. Kao jednu vrstu stimulacije šef vam može ponuditi i rad po učinku, no to ne znači da vam se ne mora isplatiti minimalna satnica – tek da možete zaraditi dodatno, ako radite efikasnije.

#2 Živjet ćete u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima

Dok ne radite, živjeti i spavati ćete u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Imat ćete i zajedničke sanitarne čvorove te tuševe. Smještaj nije svugdje jednak, ali jedno je svima zajedničko - nigdje nije luksuzan.

#3 Od plaće se odbijaju troškovi smještaja i ručka te pauza

Od plaće se odbijaju troškovi koje poslodavac ima na vas – ručak (ako vam ga on osigurava) i smještaj. Također, iz satnice koja će vam se platiti isključite pauzu jer se ona u Njemačkoj ne plaća.

#4 Posao je fizički vrlo zahtjevan

Radni dan uglavnom traje 12-13 sati. U to se vrijeme može uzeti jedna ili dvije pauze od 15 minuta za užinu, koje se zatim odbijaju od sati koje radite. U iznimnim slučajevima, kada šparoge po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek 4-5 sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedjeljom i blagdanom, poslodavci ne gledaju je li 'svetak ili petak'. Kako šparoge rastu u tlu, stalno ste pognuti. Dakle, posao je samo za one izdržljive, s jakim leđima.

#5 Sezona šparoga traje najviše tri mjeseca

Šparoge se beru uglavnom između travnja i lipnja, ovisno o vremenu. Prošle godine sezona je zbog toplog vremena počela već u ožujku i trajala nešto duže nego obično. Kako je zima i ove godine bila blaga, moguće je da i ove godine sezona urani. Prvi oglasi za posao već se polako objavljuju.

#6 Poznavanje jezika nije osobito važno

Kako je riječ o poslu kojeg uglavnom obavljaju radnici izvan Njemačke poznavanje njemačkog jezika nije osobito važno. Odnosno, nije preduvjet da bi se ovaj posao mogao obavljati. Naravno, mnogo će lakše biti onima koji ga govore. Hrvatski zavod za zapošljavanje više nije 'posrednik'

Kako nam kažu u HZZ-u, od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Hrvatski zavod za zapošljavanje poslove međunarodnog posredovanja pri zapošljavanju vrši u okviru mreže EURES, pa je središnje mjesto odnosno izvor informacija o slobodnim radnim mjestima u drugim državama članicama EURES portal.

U godinama prije pristupanja Europskoj uniji, ugovori hrvatskih građana koji su išli na rad u Njemačku obvezno su se ovjeravali i preuzimali u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, jer bez ovjere nije bilo moguće ishoditi tzv. ulaznu radnu vizu pri Veleposlanstvu SR Njemačke. Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji i otvaranjem njemačkog tržišta za hrvatske radnike ova praksa je prekinuta i sezonski radnici u poljoprivredi uživaju punu slobodu kretanja i sva prava koja proizlaze iz statusa građana članice Europske unije.


18.02.2016.

Br. pregleda: 22898

© CroExpress 2019.