home
Foto: CroExpress

Foto: CroExpress

U VUKOVARU JE SVEČANO OTKRIVEN GONG SVJETSKOG MIRA Simbol trajnog mira u svijetu

Vukovar je time postao 50. grad na svijetu obogaćen ovim simbolom.

Autor: CroExpress

Okončan je projekt koji simbolizira mir, suradnju i prijateljstvo među narodima svijeta – postavljanje Gonga svjetskog mira.

Za mjesto njegova postavljanja odabran je Vukovar – simbol otpora, stradanja i žrtve hrvatskoga naroda u borbi za slobodu i neovisnost, grad koji je 1991. godine uslijed velikosrpske agresije pretrpio strašna razaranja i strahote.

Gong svjetskog mira svoj puni smisao dobiva okružen djelima akademskog kipara, Ante Sardelića Kraljevića, koja su posvećena svim žrtvama stradalim za slobodu hrvatskog naroda kroz stoljeća, a posebice grada Vukovara u Domovinskom ratu.Ovim monumentalnim spomenikom šaljemo poruku svijetu da smo kao narod nakon teškog i stoljećima dugog puta ka slobodi i neovisnosti otvoreni svijetu za mir i suradnju među narodima, ali nikada ne zapostavljajući svoju vjeru, tradiciju i znanje o tome tko smo i što smo.

Od srca se zahvaljujem Svjetskom odboru za mir, predstavniku za Europu Franku Cetiniću, umjetniku Anti Sardeliću Kraljeviću te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovoga projekta.

Siguran sam da smo postavljanjem ovog umjetničkog djela Vukovaru dali dodanu vrijednost koja će mu služiti na ponos i čast.

21.09.2019.

Br. pregleda: 1776

© CroExpress 2020.