home
Jasenovački zatvorenici (Foto: Wikimedia)

Jasenovački zatvorenici (Foto: Wikimedia)

Stjepan Razum: Jasenovac nije bio logor smrti, a ne daju nam da to dokažemo

Ured grada Zagreba za udruge odbio je upis Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u Registar udruga.

Autor: CroExpress

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac obratilo se javnosti priopćenjem nakon što im je, kako kažu, odbijen upis društva u Registar udruga RH. U svom priopćenju, koje potpisuje predsjednik Društva Stjepan Razum, kažu kako im se 'ne dozvoljava da dokažu da je Jasenovac bio radni i sabirni logor', a ne 'logor smrti'. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Ured grada Zagreba za udruge odbio je 21. listopada 2014. upis Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u Registar udruga Republike Hrvatske.

Društvo su osnovali hrvatski povjesničari, akademici, profesori i novinari kako bi ustanovili što realniju sliku događaja u Jasenovcu od 1941. do 1945., kao i u nakon 1945. godine. Novija istraživanja - utemeljena na autentičnim dokumentima iz arhiva, izjavama svjedoka i analizi objavljenih knjiga - pokazuju da taj logor od 1941. do 1945. nije bio 'logor smrti' kako je to godinama tvrdila jugoslavenska, komunistička historiografija.

Prema podacima koje su prikupili članovi Društva, bio je to radni logor za protivnike Nezavisne Države Hrvatske (u najvećem broju komuniste i njihove suradnike) te za skupinu Židova koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore. Deportacije Židova iz NDH bile su provedene po njemačkom diktatu.

Do 1990. godine službeni broj žrtava jasenovačkog logora bio je 700.000. U taj se broj, pod prijetnjom zatvorske kazne, nije smjelo javno sumnjati. Sada u hrvatskoj javnosti prevladava tvrdnja da je u logoru ubijeno oko 80.000 ljudi. Članovi Društva smatraju da je i to višestruko preuveličan broj. Stalno je u logoru bilo oko 2000 zatočenika, dok je kroz njega prošlo još nekoliko tisuća osoba. Logor je bio i sabirni centar za ratne zarobljenike i Židove koji su transportirani u njemačke logore. Zatočenici su imali zdravstvenu zaštitu, a mogli su od kuće primati pakete s hranom i lijekovima. Nakon isteka kazne, puštani su kućama (osim Židova).U nekoliko amnestija, iz logora je i prije kraja određene kazne pušteno na slobodu više od 1600 zatočenika. Članovi Društva uvjereni su da bi sveobuhvatno istraživanje potvrdilo ocjenu da je to bio radni i sabirni logor, kako mu je glasio i službeni naziv, u koji zatočenici nisu dovođeni s namjerom da bi bili ubijani.

Postoje svjedočanstva da je logor nastavio s radom i nakon 1945., a zatočenici su bili protivnici komunističkog režima i pobornici Staljinovog Informbiroa. Odatle i pridjev 'trostruki' u imenu Društva.

Društvo je planiralo nakon registriranja otvoriti račun i prikupljati sredstva za nastavak potrage za informacijama o događajima iz tog vremena te za tiskanje radova o tome.
No Ured za udruge odbio je upis uz objašnjenje da se istraživanjem logora već bavi specijalizirani muzej u Jasenovcu. U Uredu smatraju i da bi rad Društva bio u sukobu s povijesnim tumačenjima kakva su zapisana u Ustavu Republike Hrvatske.

S obzirom da takve ocjene predstavljaju kršenje prava na znanstveno istraživanje, na slobodu govora i udruživanja, Društvo je uložilo žalbu i uputilo je Ministarstvu uprave Republike Hrvatske.
Do sada su članovi Društva objavili više autorskih radova o ovoj temi. Informacije o tome mogu se pronaći u intervjuima predsjednika društva dr. Stjepana Razuma, objavljenima i na internetu.
Knjige o logoru objavili su članovi društva Vladimir Horvat i Vladimir Mrkoci: 'Ogoljela laž logora Jasenovac', zatim Josip Jurčević: 'Nastanak jasenovačkog mita', Mladen Ivezić :'Jasenovac-brojke' i 'Titov Jasenovac'. Tomislav Vuković napisao je 'Drugačiju povijest', a akademik Josip Pečarić 'Srpski mit o Jasenovcu'. Na internetu se mogu pronaći i dijelovi feljtona 'Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru', tajnika društva Igora Vukića.

Ni jedno od tih djela nije u Hrvatskoj zabranjeno, niti je protiv autora pokrenut bilo kakav postupak za eventualno kršenje zakona. Zato i novinski komentatori u Hrvatskoj ukazuju da vlasti nemaju razloga spriječavati djelovanje Društva, kad njegovi članovi već prikupljaju i objavljuju dostupne podatke o jasenovačkim logorima.

Istraživanje jasenovačkih logora ne može biti nikako protiv Ustava RH, nego je zapravo u skladu s Rezolucijom Vijeća Europe 1481 iz 2006. godine, o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

Predsjednik dr. Stjepan Razum
Tajnik Igor Vukić
Članovi Upravnog odbora Stipo Pilić, Mate Rupić, Vladimir Horvat
U Zagrebu, studeni 2014.'

24.11.2014.

Br. pregleda: 5406

© CroExpress 2019.