home
Foto: Nikola Wolf/podravski.hr

Foto: Nikola Wolf/podravski.hr

ANIN ŽIVOT BEZ KUNE A kaj bum prosila socijalnu pomoć, ionak bum još leto dan živa. Da i prosim, ne bi mi ju ni dali

Ljeskov štap u jednoj, vrećica u drugoj ruci i put pod noge. Pod stare dane tako živi baka Ana Stipančić (80) iz Rasinje, koja gotovo svaki dan propješači nekoliko kilometara skupljajući boce i limenke vrijedne 50 lipa odbačene u kanal uz cestu prema Pogancu i Dugoj Rijeci.

Autor: CroExpress/podravski.hr

Nije joj lako, priča nam, godine su tu, zdravlje je sve lošije, ali može se i mora dok te noge donekle služe.

– Nemam nikakvih primanja. Prodajom flaša dobijem kakvu kunu pa se lakše živi. Dobri ljudi znaju za moj slučaj pa mi ponekad daju limenke i boce. Hodajući bih teško mogla skupiti veći broj koji znači i više kuna – objasnila nam je baka Ana dok je štapom vadila bocu iz kanala punog vode. Priča kako gladna ipak nije jer dobiva hranu iz pučke kuhinje.

– Nemam socijalnu pomoć, ali nisam ni tražila. Dok sam mogla, delala sam, celi život provela sam na poljoprivredi, ali više nemrem – objasnila je svoju situaciju.

Dodaje da u kanalu ne može naći velik broj boca, ali koliko god da nađe, u trgovini zamijeni za kruh ili nešto špeceraja.

Živi sama. Ima sina, ali on ima svoj život i svoju obitelj, a i baka nekako nerado traži pomoć dokle god može nešto sama priskrbiti. Od muža se rastala još dok je bila mlada. Bilo kakva pomoć dobro bi joj došla, što smo joj i mi predložili, no ona je preponosna.

A kaj bum prosila socijalnu pomoć, ionak bum još leto dan živa. Da i prosim, ne bi mi ju ni dali. Kaj morem, takof je život, mora čovek trpeti. S te kože nikam – kazala je baka Ana i nastavila svojim putem, uz kanal do prve iskoristive boce ili limenke koja vrijedi pola kune.

21.11.2019.

Br. pregleda: 3144

© CroExpress 2020.