home
Foto: Hina

Foto: Hina

OBLJETNICA KRVAVOG USKRSA Na današnji dan 1991. pala je prva hrvatska žrtva Domovinskog rata - Josipe, uvijek ćemo te se sjećati!

Ministar Davor Božinović odao je počast prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću, zapalivši svijeću na spomen obilježju pogibije Josipa Jovića za sve koji su položili svoje živote za slobodu neovisne Republike Hrvatske.

CroExpress

Božinović je kao izaslanik Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, zapalio svijeću na spomen obilježju pogibije Josipa Jovića koji je 31. ožujka 1991. poginuo na Plitvičkim Jezerima.

Taj dan upamćen je u povijesti hrvatskog naroda pamti kao 'Krvavi Uskrs', ali i razdoblje kada je hrvatska policija bila jedina organizirana sila koja se odupirala neprijateljskom djelovanju na terenu, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Priča o Josipu Joviću

Nakon upozorenja organizatorima pobune, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je na sam Uskrs, 31. ožujka 1991., akciju razbijanja okupacije Plitvičkih jezera. Riječ je o događaju koji je danas poznat kao Krvavi Uskrs, tijekom kojeg su pale prve hrvatske žrtve u Domovinskom ratu.

Oružanu pobunu u rano jutro autobusima su krenuli prekinuti pripadnici postrojbi za specijalne namjene iz Lučkog, Rakitja i Kumrovca. Kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću, neizvučenog osigurača, te nije eksplodirala.

Sukob je potrajao nekoliko sati tog prijepodneva, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. U slamanju otpora poginuo je mladi Josip Jović, a devet je policajaca ranjeno. Veći broj pobunjenika je uhićen, a među njima Goran Hadžić i Borivoje Savić, čelnici vukovarskog SDS-a.

Dragovoljno otišao u MUP

Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu. Iako je na sebi imao pancirku, netko od pobunjenika ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su brzo, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, ipak je preminuo.

Josip Jović rođen je u Aržanom kod Imotskog 1969. u siromašnoj obitelji, a pored njega pokojni otac Filip i majka Marija skrbili su o sinu Tomislavu, te kćerima Franki, Mirni i Aniti. Školu je završio u rodnom mjestu, a 5. kolovoza 1990. godine dragovoljno odlazi u Zagreb, gdje je postao djelatnik aktivnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova. Osim brojnih poslova osiguranja, prije pogibije odlazi i na terene u Pakrac i Petrinju. Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik.

Posmrtno je odlikovan činom bojnika. Odlikovan je i, između ostalog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

JNA stala na stranu pobunjenika

Tom je prilikom postalo jasno na čijoj će strani u ratu djelovati Jugoslavenska narodna armija. Naime, JNA je tijekom akcije na Plitvicama izvukla oklop i teško naoružanje, uspostavivši tampon zonu i time onemogućila hrvatskoj policiji da daljnjim napredovanjem ka Korenici potpuno razbije oružanu pobunu.

Snage 10. korpusa JNA nadzirale su promet od mosta na Korani do motela Borje, a u spomen domu Nikola Tesla u Mukinjama uspostavljeno je Izdvojeno komandno mjesto 5. vojne oblasti. Ultimativno su tražili da specijalne snage MUP-a napuste Plitvice, što je i učinjeno, ali tek nakon što je iznova uspostavljen rad policijske postave.

Tijekom cijele krize u kojoj su srpski teroristi na nekoliko dana okupirali Plitvice bili su ugroženi Hrvati koji su putovali prema moru ili unutrašnjosti, ali i brojni turisti, njih više od 400, koji su u uobičajeno velikom broju za blagdane pohodili Nacionalni park Plitvice. Od Krvavog Uskrsa JNA je Liku pretvorila u golemo područje 'tampon-zone' koja će s vremenom postati strateška polaznica velikosrpske agresije.

31.03.2020.

Br. pregleda: 2096

© CroExpress 2020.