home
Foto: Flickr

Foto: Flickr

ZBOG TRGOVINSKOG RATA AMERIKE I KINE Burze pod pritiskom, njemački Dax započeo tjedan s minusom od dva posto

Destabilizacija međunarodnih tržišta.

Autor: Hina/CroExpress

Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore dogovorene za srijedu u Washingtonu, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navečer, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano zaprijetio povećanjem carina na kinesku robu.  

Američki list poziva se na osobu upućenu u kineska stajališta te navodi da su kineski dužnosnici bili iznenađeni Trumpovom objavom putem Twittera te da bi mogli otkazati skorašnji dolazak zamjenika kineskoga premijera Liu Hea u Washington.

'Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu', rekla je neimenovana osoba za Journal te dodala da odluka o tome hoće li nastaviti s pregovorima još nije donesena.  

Američki dužnosnici prije toga su sugerirali da bi dogovor o dokončanju višemjesečnog trgovinskog rata mogao biti postignut u petak, a ministar financija Steven Mnuchin susrete je nazvao 'posljednjim krugom' pregovora.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju 'presporo'.  

Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta

Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili primirje u trgovinskom ratu. Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju 'mali utjecaj na cijene', istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarda dolara na mjesec

Focus.de javlja da su, zbog ovoga, burze pod velikim pritiskom. Njemački indeks Dax otvorio je početak tjedna s minusom od gotovo dva posto na 12171,90 bodova.

06.05.2019.

Br. pregleda: 1573

© CroExpress 2020.