home
foto: hrvatiizvanrh

foto: hrvatiizvanrh

STIPENDIJE ZA UČENJE HRVATSKOG JEZIKA Na tečaj u Splitu upisano 29 potomaka hrvatskih iseljenika iz Južne Amerike

Autor: CroExpress

Nakon provedenog Javnog poziva i predmetne Odluke Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na stipendiju za upravo započeti ljetni semestar Tečaja hrvatskog jezika steklo je 29 potomaka hrvatskih iseljenika, većinom iz zemalja Južne Amerike. Svi oni s velikim zanimanjem i marljivošću pohađaju Tečaj hrvatskog jezika koji organizira i provodi Centar za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu.

Osim stjecanja znanja i upoznavanja s hrvatskim jezikom i kulturom, Program učenja hrvatskog jezika ima za cilj uspostaviti, njegovati i razvijati povezanost s Hrvatima i njihovim potomcima diljem svijeta, ali također pružiti čvrsti poticaj u svrhu njihovog povratka i trajnog useljenja u Republiku Hrvatsku.

U tom sklopu predstavnici Središnjeg državnog ureda su polaznike Tečaja u Splitu upoznali s postupkom reguliranja osnovnih statusnih pitanja, stjecanja hrvatskog državljanstva, mogućnosti zapošljavanja, kao i s drugim pojedinostima od važnosti za boravak u Republici Hrvatskoj. U neposrednom razgovoru razmijenjena su pojedinačna iskustava te je iskazana spremnost za redoviti kontakt i pomoć.

09.03.2020.

© CroExpress 2020.