Ukoliko to neki naprave, neka se jave svome liječniku da budu evidentirani da su cijepljeni.

Odlazak po cjepivo preko granice, u drugu zemlju, je toliko uzelo maha da se već naveliko spominje vakcinacijski turizam.

Na Floridu su se sjurile tisuće turista. U paketu s odmorom, dobili ste i cjepivo. Jer Florida je omogućila cijepljenje i onima koji nemaju tamošnje prebivalište.

Kad su shvatili što se događa, povukli su ručnu. I u Srbiji se cijepilo dosta stranaca. Ponajviše Makedonaca, donosi dnevnik.hr.

“Nije došla vakcina u Makedoniju. Riješio sam, a pošto sam dvojni državljanin i Makedonije i Srbije, podnio sam zahtjev te uprave za primanje vakcine. Oni su mi izašli u susret”, objašnjava jedan Makedonac.

“Do sada se preko osam hiljada stranaca prijavilo, vakicinisano je negdje oko 4 hiljade”, kaže direktor srpskog Ureda za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

A što ako se Hrvati odluče na takav potez?

“Naravno da ne možemo braniti, niti ne branimo takvu odluku. A ukoliko to neki naprave, neka se jave svome liječniku da budu evidentirani da su cijepljeni. Znači, u biti bi apelirali da se građani strpe”, poručuje Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Jer, kažu, svi će imati priliku cijepiti se.

A kako je u tako kratkom roku od nepovjerenja došlo do tolike potražnje za cjepivom? Psiholog Josip Lopižić kaže – ljudima su se emocije smirile i lakše su se odlučili na cijepljenje. 

“Zapravo se došlo u situaciju da se konačno prekine situacija u kojoj živimo, da ponovno počnemo lijepo živjeti, sretno živjeti, razvijati se i tako dalje”, kaže Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

Tu je i profit. A gdje je profit, tu i je i kriminal. U Kini je već zaplijenjeno 3000 lažnih doza, a uhićeno 80 osoba.

“Ne možemo mi sad reći ako se u Kini pojavilo krivotvoreno cjepivo da će baš iz tog pravca doći. Može da će cirkularno otići, ali vjerujem da će prije otići na druge svjetske lokacije, ne prema Europi.

Europa je rizična zbog jakih sustava kontrole, u krajnjoj liniji kod nas u RH imamo HALMED, imamo vrlo jaku kontrolu, vrlo je mala vjerojatnost. Ali opet, postoji jedna mogućnost”, objašnjava za dnevnik.hr kriminalist Dubravko Klarić.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.02.2021.