Hrvatski ministar je tom prigodom kazao kako su Sejšeli „najrazvijenija afrička država, ponajviše zahvaljujući turizmu koji je tamo najvažnija gospodarska djelatnost“.

Sejšeli će u utorak otvoriti počasni konzulat u Zagrebu, a tom prigodom je u Hrvatsku stigao ministar vanjskih poslova i turizma te afričke otočne države Sylvester Radegonde

„Sejšeli mogu puno naučiti iz bogatog hrvatskog iskustva i ekspertize u turizmu i ugostiteljstvu“, rekao je Radegonde na konferenciji za medije s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom.

Hrvatski ministar je tom prigodom kazao kako su Sejšeli „najrazvijenija afrička država, ponajviše zahvaljujući turizmu koji je tamo najvažnija gospodarska djelatnost“. 

Radegonde, prvi ministar koji je stigao u Hrvatsku iz otočne države koja broji oko 90 tisuća stanovnika, u poslijepodnevnim satima otvorit će počasni konzulat u Zagrebu koji će predvoditi Sonja Udovičić. 

„Nadam se da će to Sejšelima dati veću vidljivost u Hrvatskoj i središnjoj Europi“, rekao je ministar države sačinjene od 115 otoka koji se nalaze oko 1600 kilometara istočno od obale Afrike, pa pozvao svog hrvatskog kolegu u uzvratni posjet.

U Zagrebu se sastao i s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, a s dvoje hrvatskih ministara razgovarao je o mogućim razmjenama na području sporta i tercijarnog obrazovanja. 

„Sejšeli žele učiti od hrvatskih stručnjaka i na području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, rekao je Radegonde. 

Grlić Radman je kazao kako su Sejšeli „ključni partner Europske unije“ u Indijskom oceanu, posebice u „geopolitičkom kontekstu nadmetanja Kine, Indije, zaljevskih zemalja i Rusije na tom području“. 

Sa sejšelskim kolegom hrvatski šef diplomacije razgovarao je o izazovima koji stoje pred obje zemlje, poput klimatskih promjena, održivog turizma, ribarstva i utjecaju pandemije na gospodarstvo. 


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.07.2021.