Autor: Stjepan Starčević

Marijana Zovko je naša najpoznatija kantautorica popularne duhovne glazbe u Njemačkoj. Rođena je 1972. godine u Laupheimu kod Ulma gdje i danas živi. Majka je jednog djeteta, a svoje slobodno vrijeme posvećuje glazbi. Prvu pjesmu je skladala s 15 godina. Uvjerena je kršćanka i aktivna članica HKM Ulm. Često nastupa u crkvama diljem Njemačke i skoro da nema katoličke Misije u Njemačkoj gdje nije gostovala.

Svojom glazbom, kaže želi  približiti Gospodina vjernicima. Nastupala je u Nizozemskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Izdala je albume pod nazivom Neka svijeća gori, Sretan dan, o Gospode i Svjedočenje.

Tko je Marijana Zovko?

Što reći evo… Od rođenja živim u malom gradiću Laupheimu. Dijete sam gastarbeiterskih roditelja, koji su prije 40 godina iz Slavonije krenuli kako se to lijepo kaže ‘trbuhom za kruhom’. Udala sam se prije 17 godina. Muž je iz Hercegovine i imamo jednog sina.
Moja velika ljubav prema duhovnoj glazbi se rodila u ranom djetinjstvu. Zaljubila sam se u glazbu, a i u crkveno pjevanje.

Počela sam sama pisati i skladati prve pjesme sa 13 ili 14 godina. Te prve pjesme poput Gradimo novi svijet, Neka svijeća gori, Nedjeljno jutro sam pokazala svom tadašnjem župniku i on me uputio na Smotru popularne duhovne glazbe, koja se održavala u Zagrebu.

Na smotri sam nastupila s pjesmom ‘Neka svijeća gori’. Tu sam upoznala druge izvođače duhovne glazbe, koji su me ohrabrili, pa sam te pjesme snimila u tonskom studiju i izdala moj prvijenac, kazetu.

Poznati karizmatičar fra Zvjezdan Linić je jednom rekao da je svaka vaša pjesma molitva. Kako vi doživljavate vaše pjesme?


Da. Fra Zvjezdan me dobro poznavao i zato je tako napisao. Moja pjesma se rađa iz molitve. Dakle, nisam ta da sjednem i kažem ‘sad ću pisat’. Ne! Kada molim, osjetim nadahnuće koje zapisujem i tako se rađaju moje pjesme. Sve pjesme su mi drage, svaka za sebe nosi jedno posebno ozračje i posebne značenje. Na primjer posebno lijepo sam se osjećala dok sam pisala: ‘Ti si put istina i život’, ‘Dodir tvoje ruke’. Teško mi je neku posebno izdvojiti, ali znam da je pjesma ‘Međugorska Majko’ posebno tražena.

S gitarom u ruci na bini djelujete nježno, čak krhko. Međutim vrlo često pjevate  u humanitarne svrhe čime pokazujete svoje veliko srce. Znači li to da se iza krhke fasade krije čvsrta osoba, koja zna što želi u životu?


Valjda zato jer imam slabije srce, koje je u Gospodinu ojačano. Jedan je novinar napisao da me doživljava kao čvrstu stijenu. Dakle, moja vjera nije građena na pijesku već na čvrstoj stijeni. Mene vodi Kristova riječ koja me jača, hrabri i štiti. Svoj put sam opjevala jednim stihom u svojoj pjesmi ‘Ti si put istina i život’. 

I pored toga što ste rođeni u Njemačkoj većinu pjesama pjevate na hrvatskom jeziku.

Svakako. Naš sin govori njemački jezik bez naglaska, a u kući svi govorimo uvijek hrvatski. Tako on uči, tako su mene moji roditelji uspješno naučili. 

Što vas čini sretnom?


Moji nasretniji životni trenutci su mi kad je obitelj na okupu, kada se šalimo i smijemo i zajedno molimo Bogu. Tad sam najsretnija. Svakako mi je i želja da mi se crkvena vrata hrvatskih katoličkih zajednica i dalje otvaraju te da mogu nastaviti svoj put svjedočenja.


Datum objave: 07.07.2014.