Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao glavnog tajnika UN-a da pomogne spasiti ljude iz opkoljene čeličane Azovstalj u Mariupolju, a Moskva koja danonoćno tuče taj grad najavila je trodnevni prekid vatre radi evakuacije civila, prenose agencije.

“Ugroženi su životi ljudi koji su ondje ostali. Nama je svaki život važan. Molimo vas pomozite da ih spasimo”, stoji u izjavi ukrajinskog predsjednika upućenoj glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Prekid vatre 5. 6. i 7. svibnja iz Mariupolja

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju i otvoriti humanitarni koridor tijekom tri dana od četvrtka radi evakuacije civila.

“Ruske oružane snage otvorit će humanitarni koridor od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu 5. 6. i 7. svibnja iz metalurškog kompleksa Azovstalj radi evakuacije civila”, objavilo je ministarstvo obrane.

U tom razdoblju ruske snage prekinut će sve vojne aktivnosti i povući se na sigurnu udaljenost, navodi ministarstvo, a prenosi agencija Reuters.

Ranije u srijedu navečer predsjednik kluba zastupnika ukrajinske vladajuće stranke David Arahamija rekao je za Radio slobodna Europa/Radio Liberty da su ruske snage ušle u područje čeličane Azovstalj u Mariupolju.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da se vode teške borbe u čeličani gdje su posljednji branitelji i civili.

Od početka invazije 24. veljače ruska vojska gađa Marupolj na Azovskom moru nastojeći odsjeći Ukrajinu od Crnog mora i povezati teritorij pod ruskom kontrolom na jugu i istoku. Dijelove istočnih regija Donjecka i Luganska držali su separatisti koje podržava Rusija prije nego što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

Prema riječima gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, u čeličani je ostalo više od 200 civila, a u gradu ih je 100.000.

Arahamija je rekao u srijedu navečer da je ukrajinska vlada u kontaktu s ukrajinskim braniteljima u tvornici, dok su ranija izvješća govorila da je svaki kontakt prekinut.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 05.05.2022.