O tome što slijedi ako Most doista preda dovoljan broj potpisa, nije htio govoriti. “O tom potom, neka to oni prvo još malo poslože, filtriraju. Ima vremena za to”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković ponovno je u četvrtak ustvrdio da je Mostova referendumska inicijativa besmislena i da neće promijeniti način upravljanja krizom, nakon što su Mostovci objavili da su prikupili 400.000 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o covid potvrdama.

Most je najavio da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti u Sabor 24. siječnja, a Plenković je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade poručio kako mu je svejedno kada će potpise donijeti na provjeru.

Mogli već jučer donijeti sve potpise na Markov trg

“Kad god oni budu spremni, to je OK. Želim samo naglasiti da je cijela ta inicijativa, poštujući sve naše građane koji su dali svoj potpis, u svojoj supstanci besmislena i ništa neće promijeniti u načinu kako se upravlja krizom”, rekao je.

Dodao je kako Sabor ima nadležnost da bira na koji će način donositi odluke, a te su odluke donijeli prije gotovo dvije godine. Ocijenio je kako inicijativa ima samo jedinu zadaću, da inicijatori imaju vidljivost.

“Što se nas tiče, mogli su već jučer popodne donijeti sve potpise na Markov trg, mogao je predsjednik Milanović poslati svoje suradnike pa da zajedno gledamo i brojimo potpise”, kaže Plenković.

O tome što slijedi ako Most doista preda dovoljan broj potpisa, nije htio govoriti. “O tom potom, neka to oni prvo još malo poslože, filtriraju. Ima vremena za to”, rekao je.

Premijer i predsjednik Republike Zoran Milanović u svojim su se izjavama ovog tjedna opet dotaknuli terorističkog napada na Banske dvore iz listopada prošle godine, a Milanović je jučer iz Varaždina poručio kako je Plenković radio pritisak na Sigurnosno obavještajnu agenciju (SOA) da u svoje izvješće stavi informacije o radikalizaciji u Hrvatskoj, što SOA nije učinila. 

Institucije nisu dovoljno istražile teroristički napad

Plenković je danas ponovio kako se napad nije dogodio slučajno i ničim izazvan, već je netko počinitelja nagnao da tako nešto napravi, a smatra da napad nije dovoljno istražen.

“Da biste se odlučili na takvo nešto, morate biti izloženi takvoj vrsti informacija, huškanja, difamiranja koja nadilazi sve što bi bilo racionalno i normalno. Tu se zbiva nešto što nadležni trebaju do kraja razotkriti, smatram da nije do kraja razotkriveno, nije napravljen dovoljan napor, nemoguće je da to netko ni čim izazvan s 21 ili 22 godine sam od sebe napravi”, ustvrdio je.

Previše je sijanja mržnje i huškanja u društvu, laganja, difamiranja, izmišljanja i etiketiranja pa su onda, sukladno tome, ljudi koji nisu dovoljno stabilni u stanju i takve korake napraviti, dodao je.

“To je ozbiljan problem i s time se moraju baviti svi, i DORH i MUP i SOA. I to ozbiljnije, bolje, detaljnije nego do sada. Rekao sam to direktno svima, to zna i Božinović i Šipek i Markić, da ono što je napravljeno, nije dovoljno. To je činjenica jasna kao dan”, poručio je Plenković.

Dodao je kako je u konačnici nebitno što piše u tom izvješću, već je bitno da takav slučaj nismo imali nikada do sada pa ga treba najozbiljnije istražiti i dobro razmisliti odakle dolazi.

“Priče o izoliranim pojedincima su priče za malu djecu. Očekujem da se taj posao malo ozbiljnije napravi. Nije to nikakav pritisak, nego ozbiljna konstatacija da sve tri institucije trebaju napraviti ozbiljniji i veći napor dugoročno radi sigurnosti u Hrvatskoj. To nije personalna stvar, nema ni teoretske šanse da ja ne bih bio u pravu”, ocijenio je premijer.

Ovo je bila godina izazova, ali i oporavka

Rezimirajući 2021. godinu, Plenković je istaknuo kako je ovo bila godina najvećih izazova, suočavanja s ogromnim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije covida-19, ali je bila i godina oporavka i uspjeha.

Ustvrdio je da su prijetnju dobro kontrolirali i dobro iskoristili mogućnosti oporavka pa će Hrvatska imati procijenjeni rast BDP-a veći od devet posto.

Podsjetio je na uspjehe Vlade, isplaćene potpore i završene projekte, te istaknuo jedino područje za koje smatra da može i mora ići bolje, a to je dinamika obnove.

Tu nema nikakve dileme, tu se slažemo svi, rekao je dodavši da će se toj temi Vlada maksimalno posvetiti jer to građani od nje očekuju, bilo da je riječ o Zagrebu ili Baniji.

Kao ključne reforme koje će se dogoditi iduće godine najavio je reforme socijalnog i zdravstvenog sustava, nastavak reforme pravosuđa i daljnje mjere za tržište rada.


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 23.12.2021.