Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preporučuje hrvatskim državljanima koji se nalaze u ruskim gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja, objavilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Upitano o stavu prema situaciji u Rusiji nakon izbijanja pobune plaćeničke skupine Wagner i njihove najave pohoda na Moskvu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je Hini da prati događanja u Rusiji i da razmjenjuje informacije s državama članicama Europske unije te međunarodnim partnerima.

“Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi predlaže svim hrvatskim državljanima koji se nalaze u gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja”, stoji u odgovoru ministarstva vanjskih poslova.

Veleposlanstvo stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti, dodaje se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom”, nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Jevgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu – koju je nazvao “specijalnom vojnom operacijom” – u veljači prošle godine.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.06.2023.