Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je objavilo da je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin te da u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja.

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, navodi  MVEP.

Ruski mediji prenijeli su da je u Mariupolju zarobljen “hrvatski plaćenik”.

N1 prenosi da je hrvatski državljanin za rusku televziju RT rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi da su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada.

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

“Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt… No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati”, izjavio je, prema N1.

Prema ruskom portalu pikabu hrvatski državljanin je kazao da je za ukraijnske paravojne snage čuo da su radili “strašne stvari s civilima, sa zarobljenicima”, te da je među njima “mnogo kriminalaca, narkomana”.

“Vjerojatno su ponekad čak i pucali na nas”, rekao je za ruski portal.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.05.2022.