Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici, gdje su nastale ogromne prometne gužve, pozvavši austrijske vlasti na žurni pronalazak rješenja.

Ministar Gordan Grlić Radman kontaktirao je austrijskog kolegu Alexandera Schallenberga, hrvatsko veleposlanstvo u Beču od jutarnjih sati u kontaktu je s austrijskim ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, a pomoćnica hrvatskog ministra telefonski je razgovarala s austrijskim veleposlanikom u Hrvatskoj, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hrvatski dužnosnici pritom su izrazili zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici i pozvali na žuran pronalazak rješenja za brži protok vozila i putnika kako bi se skratilo ‘zabrinjavajuće dugo čekanje’ na ulazak u Austriju, uključujući za potrebe tranzita.

Beč je u subotu uveo striktne kontrole na slovenskoj granici zbog koronavirusa, što je stvorilo nepregledne kolone koje se nisu raščistile ni u nedjelju prijepodne.

Austrija je zaustavljala svako vozilo koje iz Slovenije ulazi na njezin teritorij, bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju, kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa.

Putnici su u velikoj broju uhvaćeni na prepad, ne znajući za nova pravila, te su često bili bez vode i hrane.

Agencija dpa javila je o čekanju tijekom noći čak i 14 sati, dok agencija France Presse piše da su putnici čekali po deset sati, navodeći policiju.

Čepovi su se stvorili kod tunela Karavanke te na Ljubelju, a među putnicima je bilo puno Nijemaca i Nizozemaca.

U nedjelju ujutro još uvijek se na Karavankama čekalo tri sata, a na Ljubelju pet sati.

‘Vjerujemo da će se uskoro pronaći rješenje, na dobrobit svih putnika, kako bi što prije stigli na svoja odredišta, a zadnje informacije iz austrijskog MUP-a govore o olakšavanju strogih mjera i postupaka te ubrzanju protoka vozila i putnika pri ulasku u Austriju’, stoji u priopćenju ministarstva te se dodaje da će se nastaviti pratiti situacija na austrijskoj granici i sukladno tome dalje reagirati.

Službeni Beč posljednjih dana govori o upornom povećanju infekcija na tlu Austrije, čemu doprinose povratnici s odmora u Hrvatskoj.

Austrija je već prošli tjedan uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. kolovoza povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji.

Austrija je u nedjelju objavila da je u posljednja 24 sata registrirala 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, ali i istaknula da se vikendom manje testira.

Prethodnih dana broj novozaraženih se gotovo nije spuštao ispod 300.

Austrija je od početka epidemije imala ukupno 25.253 pozitivnih na koronavirus, sa 732 smrtna slučaja.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 24.08.2020.