Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori nakon postavljanja reklamnih panoa uz ceste u Crnoj Gori kao dio kampanje „Ponosni na svoje srpsko“ u organizaciji portala IN4S, priopćeno je u utorak.

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a, Ministarstvo u noti ukazuje da je korištenje hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, osobito dubrovačke povijesti, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori, “apsolutno neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

“Na njima se nalaze, među ostalima, dubrovački povijesni uglednici Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić. Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. listopada 1991. do konca svibnja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatočeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara”, priopćeno je.

Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.10.2023.