Nagrade Kolos za doprinos graditeljskoj struci dodijeljene su u četvrtak na 16. danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva u Opatiji, a najviše nagrada osvojili su stručnjaci koji su radili ili rade na projektu i izvedbi Pelješkog mosta.

Nagradu Kolos za vanjsku fizičku osobu dobili su glavni projektant i jedan od autora projekta Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher i projektantica-suradnica Tanja Peteršič Henčič, oboje voditelji projektnog tima za faze izrade glavnog i izvedbenog projekta mosta.

Edvard Ćoza dobitnik je nagrade Kolos za izuzetna dostignuća u struci inženjera gradilišta, za vođenje građenja Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Ivica Granić, Ivan Puđa i Gordan Čelar nagrađeni su voditelji radova na projektu izgradnje mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama.

U obrazloženju nagrada se uz ostalo podsjeća da most Pelješac, duljine 2.404 metara, svojim dimenzijama, konceptom, složenošću projekta i zahtjevnošću gradnje predstavlja daleko najveći i najsloženiji graditeljski projekt u Hrvatskoj.

“Dapače, možemo govoriti o projektu stoljeća, koji u europskim razmjerima spada u pet najvećih i najatraktivnijih mostova 21. stoljeća”, navodi se uz ostalo u priopćenju.

Također se podsjeća kako je izgradnja Pelješkog mosta uključivala tehnička rješenja i tehnologije dosad neviđene na području Hrvatske poput npr. dubokog temeljenja na ukupno 148 pilota, promjera 1,8 i 2 metra, od kojih su najdulji čak 130 metara ispod razine mora.

Kolos za izuzetno dostignuće u struci u području nosivih konstrukcija dodijeljen je Josipu Galiću, kao projektantu konstrukcije na tri projekta – XII. gimnazije u Zagrebu, Trgovačkog centra Interspar Krnjevo u Rijeci i Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Za izuzetna dostignuća u struci u područja konstrukcije nagradu Kolos dobio je Ivan Žigo, za projekt konstrukcije komunalne luke San Pelagio u Rovinju.

Nagradu u području stručnog nadzora građenja dobio je Dejan Dragić, za nadzor rekonstrukcije Opće bolnice Pula.

Nagrade za životno djelo Antunu Szavitsu Nossanu i Stjepanu Kordeku

Nagrade za životno dijelo dodijeljene su Antunu Szavitsu Nossanu, čije je angažman doprinio povećanju ugleda hrvatske geotehnike, i Stjepanu Kordeku, koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji i poboljšavanju vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj i svijetu.

Kako se navodi u obrazloženju, Antun Szavit Nossan u proteklih je pedesetak godina svojim radom i društvenim angažmanom dao ogromni doprinos razvoju građevinske struke, posebno njezine specijalnosti – geotehnike.

Stjepan Kordek je tijekom svog dugogodišnjeg rada sudjelovao u mnogobrojnim projektima kao projektant, glavni projektant, nadzorni inženjer, voditelj projekata, savjetnik i mentor, a autor je i mnogih publikacija iz područja sanitarne vodoopskrbe i odvodnje te odvodnje cestovnih prometnica. Kroz cijeli radni vijek ostavlja neizbrisiv trag na izgradnji i poboljšavanju vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj i svijetu, ističe se uz ostalo u priopćenju. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.06.2022.