Tvrđava kulture Šibenik provodi intenzivna arheološka istraživanja na lokalitetu sv. Ivan del Tyro, na brdu iznad Grebaštice, a do sada su pronađeni bogati arheološki nalazi – ostaci bedema, grobovi, kameni ulomci, izvijestili su u subotu iz te šibenske ustanove.

Riječ je o lokalitetu na gotovo 450 metara visokoj isturenoj stijeni, u brdskom lancu između šibenskih naselja Grebaštice i Vrsnog.

Do sada su pronađeni ostaci masivnog bedema, crkvenog namještaja te desetak grobova. 

Intenzivna arheološka istraživanja provode se već desetak dana, rekao je šibenski arheolog Andrija Nakić iz Tvrđave kulture, voditelj aktualnih istraživanja.

“Krenuli smo s istraživanjem točno 40 godina nakon što su ovu poziciju prvi put posjetili stručnjaci iz Muzeja grada Šibenika. Donedavno jedini znanstveni tekst napisao je baš sadašnji ravnatelj Željko Krnčević, u kojem je, zbog površinskih nalaza i sjajne strateške pozicije na kojoj se lokalitet nalazi, opravdano pretpostavio postojanje kasnoantičke utvrde”, rekao je Nakić.

Već duže je poznato da brijeg na kojem se istražuje, nosi ime po srednjovjekovnoj crkvici sv. Ivana del Tyro. O njoj je skrbila stara šibenska obitelj Dragojević, a navodno je srušena zbog dotrajalosti oko 1570. godine.

“Zainteresirali smo se za lokalitet jer je ipak riječ o utvrdi. Potom smo otkrili nove arhivske podatke koji su također govorili o nekakvom utvrđenju. Konačno, razriješili smo i taj zagonetan toponim del Tyro, koji se odnosi na nekadašnji istoimeni samostan na hodočasničkom putu između Akre i Jeruzalema. Očito je netko iz Šibenika, vjerojatno član obitelji Dragojević, bio na hodočašću i prenio naziv tog samostana na našu obalu”, rekao je povjesničar Josip Pavić iz Tvrđave kulture Šibenik.

“Na stijenama smo pronašli ostatke žbuke koje smo još početkom godine poslali na dataciju u Institut Ruđer Bošković. Inicijalni su rezultati pokazali da potječe iz 13. stoljeća. Krenuli smo istraživati nasip u blizini tih stijena i odmah naišli na ostatak snažnog bedema s trokutastom istakom prema sjeveru”, istaknuo je arheolog Nakić.

Također, dodao je, otkrili su desetak grobova koji su u nasip umetnuti nekoliko stoljeća kasnije, kad je bedem već bio porušen.

Predstoji interpretacija pronađenih nalaza

Povijesna, arheološka i antropološka interpretacija pronađenih nalaza tek predstoji.

Ovogodišnji radovi trajat će još nekoliko dana, no, najavljuje iz Tvrđave kulture Šibenik, oni su tek uvod u dugotrajno i sustavno istraživanje tog lokaliteta na šibenskom području, budući da su pomnim pregledom otkrivene linije zidova na zapadnoj, kao i na istočnoj padini.

“Tek smo počeli, a već imamo mnogo novih informacija. Lokalitet je prepun zagonetki, od samog svog imena nadalje. Segment po segment, nadam se da ćemo doći do kraja”, zaključio je povjesničar Pavić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.10.2023.