U ophodnjama slovenske policije na schengenskoj granici s Republikom Hrvatskom od ponedjeljka će sudjelovati 21 policajac iz  Estonije, Litve i Poljske, objavilo je u petak slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Pet estonskih, 6 litvanskih i 10 poljskih policajaca u petak su u Novom Mestu, čija je policijska uprava zadužena za taj sektor granice, pozdravili ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i ravnatelj policije Anton Olaj.

Prema priopćenju policije, takve mješovite policijske patrole u kojima su strani policajci djelovat će na čuvanju šengenske granice u skladu sa slovenskim pravom, a na osnovi bilateralnih memoranduma o suradnji policija kakvi se sklapaju s članicama Europske unije, koje je slovenska vlada već potvrdila.

Još nije poznato, prenose slovenski mediji, je li Slovenija slične memorandume zaključila s nekom od susjednih država iz Europske unije i Schengena, kako je najavljivao ministar Hojs, koji je takvu inicijativu dao zbog očekivanja da će se, s dolaskom lijepog vremena i olakšavanjem međunarodnog prometa nakon prestanka epidemije Covida-19, ilegalne migracije prema Sloveniji pojačati.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.05.2021.