Slovenski lokalni čelnik i bivši gostioničar nudi piće svakome tko se cijepi kako  bi se njegova mala općina pomakla s neslavnog posljednjeg mjesta (212.) po broju cijepljenih protiv Covida-19.

“Rado ću platiti piće svakom našem stanovniku koji se odluči cijepiti, bilo u gostionici koju vodi moj sin ili na nekom drugom mjestu”, kazao je u razgovoru za medije Alojz Kaučič.

Mala općina Juršinci kod Ptuja ima 2400 stanovnika, a Kaučič je vodi od njenog osnivanja već sedmi mandat, dok je gostioničarski posao kojim se prije bavio prepustio sinu.

“Uvjeriti naše ljude da se cijepe nije lako, to pokušavamo stalno, ali oni  odbijaju. Cijepilo se u potpunosti do sada nažalost samo 20,5 posto stanovnika, pa smo i dalje na zadnjem mjestu u državi”, kazao je načelnik, podsjetivši da je prosjek procijeljenosti na razini države skoro dvostruko viši.

“Obnovili smo osnovnu školu, imamo novu  sportsku dvoranu, uređene ceste i dobar natalitet sa desetak novorođenih godišnje, samo smo u cijepljenju tako neuspješni”, požalio se načelnik novinaru slovenskog Dela.

Na cijepljenje su pozivali istaknutiji stanovnici, župnik, te liječnici iz doma zdravlja Ptuj koji su dva puta organizirali i posjet mobilne ekipe za cijepljenje, ali ništa nije pomoglo…

No, ljudi u Juršincima koji se ne žele cijepiti kažu da je broj zaraza kod njih od početka ionako bio među najmanjima u Sloveniji, te da se osjećaju sigurnima.

Uz to, kažu da je većina stanovništva zaposlena u domaćem kraju ili su poljoprivrednici i manje putuju, a svi žive u obiteljskim kućama rasutim po brežuljcima, pa je rizik prijenosa zaraze mnogo manji nego u većim urbanim naseljima i u krajevima gdje ima velikih dnevnih migracija zbog odlaska na posao.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.07.2021.