U subotičkoj katedrali bazilici sv. Terezije Avilske u subotu je zaređen novi biskup Subotičke biskupije Ferenc Fazekaš koji će biti na čelu crkvenoga područja s najvećim brojem katolika u Srbiji.

Mjesto crkvenog poglavara regije sa 175.000 vjernika, 90 svećenika i 89 župa Fazekaš će preuzeti godinu dana nakon iznenadne smrti prethodnog biskupa, hrvatskog svećenika Slavka Večerina.

„Moje je geslo ‘U nadi radosni’. Današnjem je čovjeku potrebna nada. Mnogo je ljudi koji očajavaju, ne vide izlaz. Moja je nakana da ih ohrabrim i poručim da u Bogu mogu vidjeti nadu“, rekao nakon misnog slavlja novi biskup Fazekaš, koji je rođen u vojvođanskom mjestu Bečeju 1958.

Za vojvođanske medije Fazekaš je ranije rekao da će podupirati aktivizam, vjerske programe kao i druge projekte hrvatske zajednice koju drži važnim dijelom katoličke zajednice u Bačkoj.

Novi biskup je istaknuo da veliku zahvalnost duguje crkvi u Hrvatskoj gdje se školovao i ima većinu prijatelja i crkvene braće.

Svečanu ceremoniju ređenja predvodio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša koji je u pozivu da predvodi liturgijski čin vidio multikulturalnost i multietničnost Subotice.

„Uvijek to zajedništvo među različitim zajednicama i kulturama treba njegovati. Upravo je to duh katoličke crkve u kojoj se nitko ne smije osjećati stranac. Katolički znači sveopći“, naveo je nadbiskup Kutleša.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ohrabrujućim drži sudjelovanje velikoga broja biskupa Hrvatske biskupske konferencije.

„To je snažna poruka za nas da nismo sami i da će crkva u Hrvata i dalje biti zajedno s nama ovdje u Bačkoj i Srijemu, čime će djelatno pomoći naš opstanak u Srbiji“, izjavio je Žigmanov.

Liturgijski čin ređenja novog subotičkog biskupa pratilo je 30 biskupa iz Srbije i susjednih zemalja, 130 svećenika te veliki broj vjernika koji su autobusima stiglih svih krajeva Bačke.

Zaređen novi subotički biskup mons. Ferenc Fazekas Danas, 11. studenoga, u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici…

Objavljuje Međubiskupijsko sjemenište u ZagrebuSubota, 11. studenoga 2023.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.11.2023.