Končar distributivni i specijalni transformatori kao velika tvrtka, Dok- Ing kao srednja te Q agency u kategoriji mikro i malih tvrtki najbolji su hrvatski izvoznici u prošloj godini, te im je  za ostvarene izvozne rezultate dodijeljena nagrada ‘Zlatni ključ’ na 17. konferenciji udruge Hrvatskih izvoznika. 

Ove godine ‘Zlatni ključ’ je dodijeljen i najuspješnijem obrtniku izvozniku,  riječ je o tvrtki EMP usluge iz Ivanić Grada koja se bavi strojnom obradom metala.

Predsjednik Uprave Končar D&ST—a Vanja Burul, istaknuo je u ime svih dobitnika kako je prošla godina  bila vrlo izazovna, ali su zahvaljujući digitalizaciji i  prilagodbi poslovanja, uspjeli održati konkurentnost.

„Kupci to prepoznaju te smo 2021, ostvarili  najbolje rezultate do sada, nama je ova nagrada poticaj za daljnji  razvoj, te se nadam sada ćemo i sljedeći put biti u još jačoj konkurenciji“,  rekao je Burul.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago istaknuo je kako su izvoznici su najbolji dio hrvatskog gospodarstva, ali i oni trebaju svekoliku podršku i pomoć čitavog društva i politike.

„Svjetski bruto izvoz u 2021. je zapravo, ako se gleda robni, pao, no usluga i ukupni je porastao. Izvoz iz Hrvatske je porastao, a što znači da smo u komparaciji sa svijetom u dobroj poziciji. Manjkavosti koje su se dogodile domaćem gospodarstvu su se poravnale s uspješnom turističkom sezonom“,  rekao je Bago navodeći kako nam je struktura najvećih izvoznih partnera ista, a sastoji se od pet zemalja uključujući Italiju, Njemačku i Sloveniju.

Najbolji hrvatski izvoznici u 2021.
Luka Burilović, Andrej Plenković i Darinko Bago; Izvor: HGK

Bago je istaknuo kako hrvatski izvoznici zapošljavaju većinu zaposlenika te ostvaruju najveći dio BDP-a, a prema izračunima FINA, izvoznici prosječno doprinose proračunu i BDP-u čak 40 posto više od ostalih tvrtki.

Da živimo u teškim i izazovnim vremenima  istaknuo je i predsjednik Vlade RH  Andrej Plenković, navodeći  kako je riječ o nekoliko paralelnih kriza kakve nisu viđene desetljećima.

Najbolji hrvatski izvoznici u 2021.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH; Izvor: HGK

„Od korone koja je zaustavila čitavo društvo i gospodarstvo te smanjila globalni BDP za dvoznamenkaste vrijednosti. Druga kriza je ruska agresija na Ukrajinu koja je poremetila tržište energije, a posljedično dovela do inflatornih trendova u čitavoj Europi i svijetu. Treća kriza je ona klimatska, koja povezana uz događanje u Ukrajini, dovodi do globalne krize hrane“, rekao je Plenković te je dodao svi zajedno moraju vidjeti kako se nositi s ovim paralelnim krizama.

Najbolji hrvatski izvoznici u 2021.
Sudionici skupa; Izvor: HGK

Nagrade Zlatni ključ dodijeljene su i za  najbolje  izvoznike za pojedina tržišta, tako je za tržište Turske nagrađena tvrtka EGO Elektro- komponente, za najbolje izvozne rezultate za tržište Afrike točnije Egipta Bukva Commercium, za tržište Kanade Končar – Energetski transformatori.

Najbolji izvoznik u Kinu prošle godine bio je Altpro dok je za tržište Poljske tvrtka LPD iz Preloga. Najbolji izvoznik za tržište Francuske je Aluflexpack Novi a za tržište SAD-a Pliva Hrvatska. Najbolji izvoznik u Srbiju je Vetropack Straža.

Zlatni ključ za najboljeg izvoznika na tržište Austrije, uručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović za varaždinsku tvrtku  Kostwein – proizvodnja strojeva.

Inače druga Hrvatski izvoznici, sa svojim partnerima – Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom mrežom poslovnih anđela i Financijskom agencijom organizira konvenciju.

Najbolji hrvatski izvoznici u 2021.
Nagrađeni poduzetnici; Izvor: HGK

Zlatni ključ za najboljeg izvoznika za tržište BiH dobila je Podravka , za Mađarsku Bomark pak, a za tržište Njemačke HAIX Obuca. Najbolji izvoznik za tržište Italije je Cromaris, a za slovensko tržište AD Plastik.


Autor: HGK Datum objave: 05.07.2022.