Autor: Z.S./Idemo u Njemačku

Faebook stranica ‘Idemo u Njemačku’ prikupila je najčešće postavljana pitanja hrvatskih državljana o životu i radu u Njemačkoj. Nadamo se da će i vama koristiti.
DOKUMENTI
Pitanje: Mogu li kao hrvatski državljanin putovati sa osobnom kartom ili mi treba putovnica?
Odgovor: Dovoljna je osobna iskaznica izdana nakon 01.01.2003., kako za putovanje, tako i za prijavu i za zahtjev za radnu dozvolu.
Pitanje: Je li bitna adresa u putovnici, ako nije iz Hrvatske? Da li moram imati prebivalište u Hrvatskoj?
Odgovor: Ne. Adresa stanovanja je totalno nebitna. Svi državljani Hrvatske, gdje god živjeli u svijetu, imaju ista prava.
Pitanje: Mogu li koristiti hrvatsku vozačku dozvolu i s njom voziti auto sa hrvatskim i njemačkim tablicama?
Odgovor: Da.
Pitanje: Koliko dugo mogu voziti svoj auto sa hrvatskim tablicama u Njemačkoj?
Odgovor: 6 mjeseci. Nakon toga morate prijeći na njemačke tablice ili prodati automobil.
DODATNE INFORMACIJE
Nova pravila za bračne parove pri dobivanju radne dozvoleProcedura za dobivanje radne dozvole
Odbili su mi zahtjev za radnom dozvolom, što sad?

POSAO
Pitanje: Kako naći bilo koji posao?
Odgovor: Najlakše je naći posao u Facebook grupi Idemo u Njemačku, ako pričate/razumijete malo njemačkog. Naći ćete hrpu linkova za posao, na vama je da ih čitate i da se javljate na oglase. Ne možete koristiti samo mobitel, treba vam i PC. Napomena: U toj grupi se nikome ne ‘sređuje’ posao.
Pitanje: Da li postoji zabrana za rad u Njemačkoj ?
Odgovor : Ne. Samo vam treba radna dozvola, ako se javljate na radna mjesta sa SSS ili niže.
Pitanje: Da li moram dati priznati diplomu?
Odgovor: Ne morate ako nemate regulirano zanimanje. Regulirana zanimanja su ona koja ne možete raditi bez priznanja diplome. U to spadaju medicinske sestre i sva zanimanja u medicini, školstvu, veterini, psihologiji…

Pitanje : Da li moram znati njemački?
Odgovor : Da. Bez znanja jezika, barem osnovnog, vrlo je teško doći do posla, bez obzira na zanimanje. Za sva zanimanje gdje se radi s ljudima je B2 minimalan nivo.
Pitanje: Da li mogu raditi u Njemačkoj iako sam već u mirovini ?
Odgovor : Da. Ima dva načina:
1) Sezonski. U tom slučaju se mora popuniti jedan formular u mirovinskom i taj formular se odnese poslodavcu. U tom slucaju niste porezni obveznik u Njemačkoj, osigurani ste i dalje u Hrvatskoj i dalje primate mirovinu, odnosno ne gubite nikakva prava. U Njemačkoj onda ne plaćate porez ni mirovinsko, nego samo paušal za zdravstveno i osiguranje protiv nesreće na poslu.
2) Naći stalan posao. U tom slučaju morate staviti svoju mirovinu na “mirovanje”, odnosno ne dobivate mirovinu dok radite. Kad prestanete raditi, počinjete ponovo dobivati mirovinu, ali ovaj dodatni staž se ne računa. Nema novog obračunavanja mirovine, mirovina ostaje ista. Za to vrijeme postajete porezni obveznik u Njemačkoj, uplaćujete u mirovinsko, ali pravo na mirovinu stječete tek nakon 8 godina rada.
DODATNE INFORMACIJE
Linkovi za traženje poslaZapošljavanje medicinskih sestara u NjemačkojZakon o prebivalištu
Priznavanje stručnih kvalifikacija i diploma u Njemačkoj i EU

DJEČJI DOPLATAK
Pitanje: Djeca mi ne primaju dječji doplatak u Hrvatskoj, a državljani su Hrvatske. Kakvu potvrdu trebam za Kindergeld (djecji doplatak) ?
Odgovor: Treba vam potvrda iz Hrvatske da ne primate d.d. u Hrvatskoj. Ne treba ga prevoditi.
Pitanje: Imaju li djeca rastavljenih parova pravo na Kindergeld? U ovom slučaju djeca se nalaze u Srbiji (a isto vrijedi za BiH i ostale EX-YU republike)
Odgovor: Ne, iz dva razloga: Kod rastavljenih roditelja, pravo na d.d. ima onaj roditelj kod kojeg dijete živi. Osim toga, te zemlje nisu u EU. 

Datum objave: 22.08.2014.