U literaturi o iseljeničkim zajednicama na engleskom jeziku kao temeljne osnove njihovog organiziranja navode se tri „F“ – Folklore, Faith and Football (folklor, vjera i nogomet). Oni se u praksi često međusobno isprepliću. Nogomet je važna identitetska odrednica i za hrvatske iseljeničke zajednice.

O tome osobito svjedoči primjer kluba „Hrvatski orlovi“ – „Croatian Eagles“ iz Milwaukeea u Wisconsinu u Sjedinjenim Državama. Klub se diči neprekinutom tradicijom od stotinu godina. Upravo u ovoj godini koja je na izmaku (klub je osnovan 1922.) nogometaši iz Milwaukeea obilježili su taj stoljetni jubilej koji ih, ako se u obzir uzme neprekinuto djelovanje, čini najstarijim nogometnim klubom u Sjedinjenim Državama Amerike.

Zašto se klub nazvao po orlovima postoje dvije pretpostavke. Po prvoj to je učinjeno u čast životinji koja je amblem nove domovine doseljenih Hrvata. Po drugoj klub se trebao zvati „Hrvatski sokol“, po najpopularnijoj onodobnoj hrvatskoj, sportskoj organizaciji, no kako su osnivači slabo znali engleski „sokol“ je preveden kao „orao“ – „Eagle“.

Najstariji hrvatski nogometni klub u Sjevernoj Americi proslavio 100. rođendan
FOTO: Hrvatski orlovi

Ipak, rješenje dilema oko naziva kluba po mom mišljenju trebalo bi tražiti negdje drugdje. Premda su organizacije „Hrvatskog sokola“ bile vrlo raširene, postojali su i brojna sportska udruženja koja su se kitila nazivom „Hrvatski orlovi“, i to posebno od 1920.

Među „orlovima“ snažnu je ulogu imalo konzervativno, katoličko svećenstvo, koje je „sokole“ smatralo nedovoljno vjerski usmjerenima, sekularnima. Zato su izrazito katolički usmjerenu omladinu okupljali u sportskim klubovima pod „orlovskim“ nazivom. Ovi su se pod vodstvom blaženog Ivana Merza okupili 1923. u „Hrvatski orlovski savez“ (Hrvatski katolički orao). 1929. jugoslavenske, kraljevske vlasti zabranile su „orla“, koji je ipak nastavio djelovati ali pod drugim imenom – Križarsko bratstvo. Među „sokolovima“ i „orlovima“ postojalo je veliko rivalstvo.

Zašto bi „orlovi“ iz Milwaukeea trebali imati veze s „orlovima“ u Hrvatskoj? Osnivač „Hrvatskog orla“ u Milwaukeeu je bio tamošnji hrvatski župnik Dragutin (Charles) Jesih (1895. – 1944.). Još kao sjemeništarac otišao je iz Hrvatske u Wisconsin gdje je 1918. zaređen za svećenika.

Bio je potom župnik u Garyu, Indiana i od 1922. do 1930. u Milwaukeeu, Wisconsin. Potom se vraća u Hrvatsku. U Americi je 1921. bio jedan od osnivača „Hrvatske katoličke zajednice“ (Croatian Catholic Union)  iseljeničke potporne organizacije koja je nastala zbog zaziranja dijela svećenika i iseljenika od sve većeg ljevičarskog utjecaja u redovima „Hrvatske narodne zajednice“ (Hrvatske bratske zajednice – Croatian Fraternal Union).

Jesih je od početka bio aktivan, društveno angažiran katolik koji je po povratku u domovinu imao važnu ulogu u „Križarskom bratstvu“, nastavljačima „orlova“. Izvjesno je kako je Jesih bio „orlovski“ nastrojen već u Americi.

Tako nije slučajno što su „orlovi“ baš orlovi, a ne neke druge ptice grabljivice.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 30.12.2022.