Autor: Zoran Stupar

Prema podacima EURES-a, europskog portala za poslovnu mobilnost, u zemlji s najvećim BDP-om po glavi stanovnika, Luksemburgu, trenutno je najtraženiji posao menadžera prodaje i marketinga. Osim toga, traženi su radnici u uslužnim djelatnostima i prodaji, IT stručnjaci i stručnjaci komunikacijskih tehnologija, konobari i bartenderi… Ako ste stručnjak na nekom od ovih područja, možda ste odlučili krenuti put Luksemburga u potrazi za poslom. 
Clipboard01.jpg
Radna dozvola
Hrvatski radnici u prvoj godini zaposlenja u Luksemburgu moraju dobiti radnu dozvolu jer se do 1. srpnja 2015. na naše građane primjenjuju se prijelazna pravila. Iznimka od pravila su studenti, članovi obitelji građanina EZ koji je stalno nastanjen u Luksemburgu i nije obveznik radne dozvole, znanstvenici, visokokvalificirani radnici, samozaposleni radnici…
U Luksemburgu bez radne dozvole možete boraviti najviše 90 dana. Ako se želite prijaviti za radnu dozvolu, prijavu šaljete u Direction de l’Immigration (Immigration Directorate) . Više o procesu prijave za radnu dozvolu OVDJE.

Kako naći posao?
Portal EURES savjetuje luksemburški zavod za zapošljavanje ADEM (Agence pour le Developpement de l’Emploi). Da bi pogledali listu slobodnih radnih mjesta ne morate biti prijavljeni. No, ne možete ih vidjeti na njihovoj web stranici. Oglasi se objavljuju i u nacionalnim medijima poput Luxemburger Wort, La Voix (subotnje izdanje)… Zatim, na privatnim internetskim stranicama i web stranicama velikih tvrtki i agencija za zapošljavanje.
Kako bi našli posao u Luksemburgu, možete se registrirati i kod neke od agencija koje vam traže privremeno zaposlenje. Njihov popis možete pronaći na stranici ULEDI (Union Luxembourgeoise des Entreprises de Travail Intérimaire).
Naravno, opcija je i otvorena molba velikim tvrtkama. 
Kako se prijaviti za posao?
EURES savjetuje da se vaša prijava za posao sastoji od molbe i CV-a. Molba bi trebala biti osobna, pažljivo napisana, relevantna i trebala bi se isticati. Morat ćete pokazati koliko razumijete radno mjesto za koje se prijavljujete, navesti svoje prednosti i kvalitete koje odgovaraju radnom mjestu. I, na kraju, morate opisati svoju motivaciju za rad u toj tvrtki. Molba bi trebala biti napisana rukom, na jeziku na kojem je objavljen oglas za posao. Ako šaljete otvorenu molbu, neka bude na francuskom ili engleskom, ako se prijavljujete u multinacionalnu korporaciju.
Uz CV se uglavnom prilaže fotografija. CV se sastoji od jedne do dvije A4 stranice na kojoj opisujete svoje obrazovanje, radno iskustvo, jezike, kompjutorske i uredske vještine i interese. 
Kada se prijavljujete za posao u Luksemburgu, mnogo će vam pomoći ako govorite više jezika. Francuski, engleski, njemački i luksemburški su, ovisno o poslu za koji se prijavljujete, ili ključni ili, barem, cijenjeni. Ako znate nizozemski, talijanski, španjolski ili portugalski, to će vam biti plus. Zaključno, da bi imali kakvu-takvu šansu za posao trebali biste dobro znati barem dva jezika, od kojih bi jedan trebao biti službeni u Luksemburgu (luksemburški, francuski ili njemački). 
Iskustvo jednog Hrvata
Posao u Luksemburgu nije lako pronaći. Svjedoči tome naš sugovornik, visokoobrazovani 30-godišnji Zagrepčanin koji se u ovu zemlju zaputio za svojom djevojkom, koja je dobila posao. U zemlji je nešto manje od godinu dana, na posao još uvijek čeka. U međuvremenu uči francuski jezik i pokušava steći što više kontakata. 
– Svi koji dolaze u Luksemburg moraju imati na umu da je iznajmljivanje stana vrlo skupo – odgovara nam na pitanje što bi posebno napomenuo potencijalnim tražiteljima posla iz Hrvatske. On je iz domovine otišao nakon neuspješnog traženja stalnog zaposlenja i svoju budućnost vidi – na granici Francuske i Njemačke. 

Datum objave: 27.08.2014.