Autor: Hina/CroExpress

Likovno stvaralaštvo mladih umjetnika u središtu je ovogodišnjega bečkog međunarodnog Sajma umjetnosti Viennafaira – The New Contemporary, na kojemu 115 galerija i institucija iz 25 država predstavlja umjetničke radove vodećih austrijskih i svjetskih suvremenih umjetnika.
‘Viennafair se ove godine održava 10. put, a tim jubilejem želimo utrti put u budućnost, u još bolje posredovanje i povezivanje suvremene umjetnosti i umjetnika iz različitih država i kontinenata te umjetničkog tržišta za galerije i likovne stvaratelje’, rekla je danas na konferenciji za novinare u Beču umjetnička voditeljica tog sajma Christina Steinbrecher-Pfandt.

Dodala je da je u središtu te kulturne manifestacije suvremena umjetnost država srednje, istočne i jugoistočne Europe, što je već postala tradicija, pa je ove godine na sajmu prisutna 41 galerija s tog područja.

‘Od početka Viennafaira posebna pozornost bila je posvećena vezama Beča i tih zemalja. Mnogobrojni umjetnici mogli su uspostaviti nove međunarodne kontakte, ne samo s kolegama iz drugih država, nego i s kustosima i kolekcionarima. Taj koncept dobiva novu dimenziju, što želimo dalje promicati te je zato desetogodišnji jubilej važan za budućnost’, rekla je Steinbrecher-Pfandt.

Najveći umjetnički festival suvremene umjetnosti u Austriji okupit će galerije iz dvadeset i pet država zapadne i istočne Europe te iz SAD-a, Rusije, Ukrajine, Gruzije, Azerbajdžana, Izraela, Turske, Irana, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata itd.

Na festivalu će se predstaviti djela oko tisuću umjetnika, a dolazak je najavilo oko 350 kolekcionara iz svih krajeva svijeta.

Austrijska kulturna suvremena scena predstavlja se posebnim samostalnim nastupima mladih umjetnika pod naslovom ‘Zone 1’ koju podupire Ured austrijske savezne vlade.

Pod nazivom ‘Dijalogom između lokalnih i međunarodnih umjetničkih galerija i muzeja’ predstavlja se nova umjetnička scena, institucije i pozicije Azerbajdžana.

Bečki muzeji i privatne umjetničke zbirke tijekom sajma organiziraju vodstva kroz već postavljene izložbe, primjerice muzej Albertina nudi retrospektivnu izložbu slavnoga katalonskog nadrealista Joana Miroa, a Muzej moderne umjetnosti (MUMOK ) otvara izložbu djela Cosime von Bonin ‘Hippies use side door’.

‘Viennafair The new Contemporary’ od danas poslijepodne otvoren je za struku, a od sutra za publiku.

Sajam, na kojemu organizatori očekuju nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, trajat će do 5. listopada, a pratit će ga mnogobrojne kulturne priredbe, predavanja, rasprave, videoprojekcije, instalacije, projekti na otvorenome, filmovi, posebice dokumentarni, otvaranje skupnih i pojedinačnih izložaba i slično te ‘Kolekcionarski forum’.

‘Viennafair razvio se u važnu platformu i postao tradicionalno mjesto okupljanja i susreta istočne i zapadne Europe na kojem umjetnički akteri ostvaruju veze i dogovore o budućoj suradnji. To mu je i bila svrha, a postignuto želimo dalje unaprijediti novim sadržajima’, zaključila je voditeljica sajma Christina Steinbrecher-Pfandt.

Datum objave: 01.10.2014.