Sindikati poručuju poslodavac ili država dužni su troškove rada kod kuće podmiriti svim radnicima bez obzira o kojem sektoru je riječ.

10 kuna dnevno kada se radi od kuće za troškove električne energije, interneta i telefona. Upravo to za prosvjetne radnike traži školski sindikat Preporod. Iz Vlade poručuju kako će to regulirati izmjenama Zakona o radu, a odnosilo bi se na sve koji rade od kuće.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod za RTL je kazao”Bilo da se radi o troškovima struje, grijanja, bilo da se radi o troškovima interneta, telefonske linije. Svi ti troškovi trebali bi biti plaćeni jer sve ono što je zapravo radniku dodatni trošak, to je poslodavcu ušteda. Taj iznos nije ono što će radnika spasiti, neće ni državu upropastiti ali to je ono što znači čist račun duga ljubav”.

Iz ministarstva obrazovanja poručuju to će se riješiti izmjenama Zakona o radu.

Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja: “Dogovoreno je da će se to regulirati Zakonom o radu jer da biste imali pravno uporište da isplatiti određene iznose trebate imati i zakonodavno uporište. Čim to bude regulirano odmah će biti regulirano i na koji način se dolazi do troškova i koji su konačni iznosi”.

Sindikati poručuju poslodavac ili država dužni su troškove rada kod kuće podmiriti svim radnicima bez obzira o kojem sektoru je riječ.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske:
“U ovom trenutku nije potrebno čekati izmjene Zakona o radu da bi se radilo od kuće nego taj rad treba isključivo regulirati ili kolektivnim ugovorima pravilnikom o radu ili ugovorom o radu direktno sa radnicima”.

Iz ministarstva rada poručuju novi Zakon o radu trebao bi biti usvojen za godinu dana, a onda će se dodatno regulirati rad od kuće i obveza naknade troškova koji nastaju. 


Autor: CroExpress Datum objave: 27.04.2021.