Sklapanje braka od davnina je predstavljalo važan i veliki trenutak kako za pojedinca, tako i za njegovu zajednicu. Kao preduvjet za stjecanje i odgoj potomstva te nastavak života u zajedništvu, zajednica je u sklapanju braka vidjela svjetlu budućnost u daljnjem prenošenju običaja i tradicija.

Običaji su povezani s vjerom, pisanim i običajnim pravima te usmenim i pisanim predajama jednoga naroda, jedne zajednice.

Kako bi se običaji očuvali, u Kraljevom vrhu održana je poseban dio svadbe koji je nekada bio najvažniji dio ceremonije.

“Ovako nešto u ovom kraju sigurno se nije dogodilo zadnjih 50 godina, nije održana ovakva tradicija. Prije je mlada obavezno za miraz dobila kravu, to je bilo prvo, a sve ostalo drugo!” rekao nam je Dražen Brezec.

Otac mladoženje također je sretan što tradicija na ovaj način neće biti zaboravljena: “Meni se ispunila želja koju sam dugo tražio, jer moji su starci nekad tovili telad i nikad nisam mogao dobiti kravu. I evo ga ispunila mi se želja i sad ja i moja nova snaha krećemo u biznis!”


Izvor: zapad.tv


Autor: CroExpress Datum objave: 22.08.2021.