U njemačkom zapadnom dijelu grada Berlin-Wilmersdorf, krajem ovog mjeseca, nakon 85 godina trajnog vječnog klanjanja zatvara se sestarsko-klanjateljski samostan sestara Služavki Duha Svetoga od vječnog klanjanja.

Razlog toga je jako veliki manjak duhovnih zvanja. U samostanu Svetog Gabrijela živjelo je na kraju samo jedanaest sestara, najmanji broj u zadnjih 85 godina. Sestre će se preseliti u njemački samostan Bad Driburg i u matičnu kuću sestara u Steyl u Nizozemskoj, gdje su nekada živjele 72 sestre, a danas ih je samo 15.

U ovu samostansku crkvu na euharistijsko klanjanje dolazili su i Hrvati koji žive i rade u njemačkom glavnom gradu, a mnogi su i sa sestrama stvorili prijateljske odnose.

Kongregaciju sestara Služavki Duha Svetoga od Vječnoga klanjanja (SSpSAp), utemeljio je kao svoju treću redovničku zajednicu sveti Arnold Janssen na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1896. godine, u mjestu Steyl u Nizozemskoj.

Na njemačkom govornom području ove se sestre zovu “Dienerinnen des Heiligen Geistes von der Ewigen Anbetung” ili kratko “Steyler Anbetungsschwestern”. Kao svoju prvu redovničku zajednicu utemeljio je 1875. godine „Misijsku Družbu Božje Riječi – Verbite“ (na njemačkom govornom području zvanim još i „Steyler Missionare“), kao zajednicu svećenika i časne braće.

Primjećujući potrebu ženskih srdaca i ruku na misijskim područjima, posebno u radu sa ženama, pa i djecom, utemeljio je 1989. godine i misijsku družbu sestara Služavki Duha Svetoga (SSpS). Sveti Arnold Jannsen bio je svjestan da je njegovim dvjema aktivnim misijskim družbama potrebna molitvena podrška. Zbog toga je i utemeljio klauzurnu – kontemplativnu misijsku družbu sestara Služavki Duha Svetoga od vječnog klanjanja, koje svojim danonoćnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom mole za misionare i misionarke, te velike misijske nakane Crkve.

Nadahnuće im daju Isusove riječi: Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju! (Mt 9, 37 – 38). Danas sestara u svijetu ima oko 300 i žive u 22 samostana. Sestre su 2008. godine otvorile samostan u Slovačkoj u Nitri.


Autor: CroExpress, Francisko Pavljuk Datum objave: 24.01.2022.