Vatikanski šef diplomacije Paul Gallagher izrazio je „stanovitu zabrinutost“ za stabilnost zapadnog Balkana, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji boravi u posjetu Svetoj Stolici.

Posjet je počeo na općoj audijenciji pape Franje, a potom razgovarao s nadbiskupom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama, odnosno šefom diplomacije Svete Stolice. 

Grlić Radman i Gallagher su potvrdili tradicionalne i povijesno neraskidive veze“ između Hrvatske i Vatikana, rekao je hrvatski ministar. 

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini, a Gallagher je izrazio „stanovitu zabrinutost oko stabilnosti zapadnog Balkana“ te se složio da Europska unija treba biti snažnije uključena u integraciju tog područja, dodao je. 

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost BiH te jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana. Pozdravio je intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su „sačuvale BiH od  destabilizacije“ i dale joj europsku perspektivu. 

Grlić Radman je s Gallagherom razgovarao i o Alojziju Stepincu rekavši da su “Crkva i hrvatski narod snažno vezani za njegov život i mučeništvo“. Izvijestio je vatikanskog tajnika o namjerama Zagrebačke nadbiskupije za iduću godinu koja će biti posvećena zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu. 

uće godine obilježava se 70. godišnjica Stepinčevog proglašenja kardinalom i 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Grlić Radman će se u četvrtak susresti s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom. 


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 10.11.2022.