Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”, priopćilo je Ministarstvo.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”, priopćilo je Ministarstvo u utorak.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade. Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama”, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Podsjetimo, mađarski premijer prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima, objasnio je za France Presse jedan diplomat.

“Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban u razgovoru za državni radio prošlog petka, piše Politico koji tumači da je Orbán mislio na jadransku obalu.

Podsjetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasno da bi se sankcije uvele. U prijedlogu sankcija navode se određena izuzeća, no i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedostatnima. Mađarska je zemlja koja se najžešće protivi europskom embargu na rusku naftu i već je zatražila za sebe odgodu na pet godina.

Iz MVEP-a ističu da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose. “Zbog te je izjave mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je veleposlanik zatražio objašnjenje u Budimpešti”, zaključuju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 10.05.2022.