Državni tajnik je dodao da je danas krenula priprema gradilišta za izgradnju druge obiteljske kuće u Lekeniku.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je u petak da je u četvrtak počela izgradnja prve obiteljske kuće na Banovini, u mjestu Sela kod Siska, dan nakon što su o tome različito govorili ministri Tomo Medved i Darko Horvat.

Hanžek je rekao novinarima da izjava potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tomislava Medveda odgovora činjeničnom stanju da je započela izgradnja prve obiteljske kuće u mjestu Sela, ali i je procedura u tijeku, što je rekao ministar graditeljstva Horvat.

Državni tajnik je dodao da je danas krenula priprema gradilišta za izgradnju druge obiteljske kuće u Lekeniku.

“Da, započela je obnova i obnova će se sljedećih dana, tjedana i mjeseci u djelu izgradnje zamjenskih kuća intenzivirati”, ustvrdio je Hanžek.

Objasnio je da nisu htjeli sazivati tiskovnu konferenciju zbog prve kuće već su to planirali na jednom od gradilišta idućeg tjedna, kada se potpiše sljedeći ugovor za izgradnju 30 kuća tehnologijom zamjenske izgradnje.

Na novinarsku tvrdnju da je ipak došlo do šuma u komunikaciji, Hanžek je odgovorio kako je sve uredu.

Sljedeći tjedan bit će puno više kuća

“Prva kuća prezentirana je jučer putem medija, mi smo čekali više kuća jer znamo da se uvijek to gleda kroz informaciju da je prva kuća jedna, a sljedeći tjedan bit će puno više kuća”, poručio je.

Tomo Medved, koji je voditelj Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, poručio je u četvrtak sa sjednice Vlade da su ovoga tjedna počeli izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća tehnikom montažne gradnje i da se sljedeći tjedan potpisuje ugovor sa izvođačem radova za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća klasičnom zidanom gradnjom.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kasnije je izjavio novinarima, koje je zanimalo je li gradnja kuća zaista počela, da će se prvih 30 kuća koje su ugovorene montažnom tehnologijom izgradnje i drugih 30 kuća klasično zidane izgradnje vrlo brzo početi graditi.

Upitan je li se ministar Medved zabunio s obzirom da je rekao da je gradnja počela ovoga tjedna, Horvat je rekao kako se “hrvatsku javnost buni u zadnjih nekoliko tjedana neprovjerenim i nekontroliranim informacijama”.

Ono što znamo, ono što je potpisano, ti ugovori su javni. Predmet javne nabave je transparentno objavljen u oglasniku javne nabave i za nas više nema nikakvih nepoznanica za 60 kuća, rekao je.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 05.02.2022.